Aglomeracije u Biogradu i na Ugljanu vrijedne 160 milijuna eura dobile zeleno svjetlo, ali jedna teška 50 milijuna eura nije prošla!

Objavljeno: 19.05.2024

Projekti koji su ušli na prioritetnu listu sada čekaju službeni poziv Ministarstva gospodarstva

Dva od tri kandidirana projekta aglomeracije iz Zadarske županije uvrštena su na prioritetnu listu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za sufinanciranje iz programa Konkurentnost i kohezija 2021.–2027. Tehnički ministar Damir Habijan u utorak je potpisao odluku kojom su prednost za sufinanciranje dobili projekti kopnenog dijela aglomeracije na području Biograda, Pakoštana i Sv. Filipa i Jakova te otočna aglomeracije Preko – Kali. Otočni dio biogradske aglomeracije, općine Pašman i Tkon na otoku Pašmanu, nije uvršten među 15 izabranih projekata iz cijele Hrvatske.

- Povratnu informaciju nemam, stvarno ne znam zašto i druga naša aglomeracija nije prošla. Svi prijavljeni projekti su bodovani po istim kriterijima i naš kopneni dio aglomeracije je dobio 109,19 bodova odnosno zauzeo je četvrto mjesto. Otočni dio aglomeracije je za nas podjednako važan zbog održivog razvoja i čistoće mora. Treba vidjeti gdje je zapelo – kaže nam Marin Colić, direktor biogradskog Komunalca preko kojeg su nominirana oba projekta.

Projektna cijena za "Razvoj sustava vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeraciji Biograd" procijenjena je na 120.652.037 eura, prihvatljivi trošak iznosi 96.522.037 eura, a od toga će bespovratno dobiti 72,37 posto, odnosno 69.852.998 eura. Oko 50 milijuna eura preostalog iznosa troška podijelit će Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša te općine i gradovi na prostoru zahvata. Otočni dio biogradske aglomeracije, koji zasad nije prošao, planiran je na oko 50 milijuna eura plus PDV.

- Državna tijela još nisu odlučila kako će preostali dio obveza dijeliti. Ako bude kao iz prošlog operativnog plana, na općine i gradove bi moglo otpasti oko 10 posto, što je u ovom slučaju oko pet milijuna eura – procjenjuje Colić.

Projekti koji su ušli na prioritetnu listu sada čekaju službeni poziv Ministarstva gospodarstva. Kad ga dobije, Komunalac je dužan Ministarstvu dostaviti kompletnu projektnu dokumentaciju na provjeru, od studije izvedivosti do građevinskih dozvola.

- Očekujemo poziv, dokumentacija je spremna. Za koji mjesec, kada sva dokumentacija bude pregledan i potvrđena, slijedi potpisivanje ugovora, što bi moglo biti do kraja ljeta. Tada kreće javna nabava. Komunalac mora raspisati javne natječaja za voditelja projekta, nadzor i izvođača radova koji se trebaju izvesti u roku 36 mjeseci – objašnjava Colić svjestan da će tek ponude na javnom nadmetanju odrediti stvarnu cijenu ovog povijesnog projekta za biogradsku regiju.

- Dosad smo govorili o projektantskim cijenama. Znamo koji su se poremećaju zadnjih godina dogodili na građevinskom tržištu i koliko su cijene rasle. Tek kad dobijemo ponude izvođača znat ćemo koliko će sve to skupa zapravo koštati i kako će taj posao ići. Ali ja sam optimist - naglašava.

Direktor Komunalca ne boji se da će Biograd, kao Zadar, zbog aglomeracije upasti u dugogodišnji prometni kaos.

- Biograd te Općine Sv. Filip i Jakov i Pakoštane su u zadnjih dvadeset godina kroz različite državne projekte uložili oko 50 milijuna eura u kanalizacijski sustav. Izgrađeni su glavni pravci koji prolaze kroz ključne prometnice tako da ne očekujemo velikih poremećaja u prometu jer nama predstoji uglavnom izgradnja sekundarne mreže – ističe Colić.

Uz sekundarnu mrežu važan element kopnenog dijela biogradske aglomeracije je i nadogradnja, odnos zamjena postojećeg pročišćivača otpadnih voda na području Kumenta, vrijedna 20 milijuna eura.

- Postojeći pročišćivač, izgrađen prije više od dvadeset godina, je na razini predtretmana, odnosno mehaničke obrade otpadnih voda. Dogradnjom ćemo ga podići na razinu biološke obrade otpadnih voda, što znači da će ispust u more biti na razini tehničke vode, potpuno bez utjecaja na okoliš, što je nama kao turističkoj destinaciji iznimno važno – poručuje direktor biogradskog Komunalca.

Izvor: Zadarski hr.