“Brodom po Pašmanskom kanalu“

Objavljeno: 22.07.2019

9. po redu manifestacija Brodom po Pašmanskom kanalu održala se u nedjelju 14. srpnja, na Velikom mulu u Sv. Filipu i Jakovu a sudjelovala su kulturno umjetnička društva: KUD Sv.Roko, KUD Sv.Luka, Ždrelac, KUD Kukljica, KUD Zlatna Luka, Sukošan i KUD Seljačka sloga, Topusko uz nastup klape Fumada iz Sv. Filipa i Jakova

Nakon što je načelnik Zoran Pelicarić službeno otvorio ovu tradicionalnu manifestaciju, s otoka su flotom brodova predvođenih Škrokoplovom stigli kudovi i klape sa otoka, a sve u fenomenalnom ambijentu noći obasjanom feralima za sviću (na plin), koji su obasjali Pašmanski kanal i filipjanski Glavni mul. Nakon pristanka brodova na rivu, krenulo se sa programom uz nastup KUD-a SV. Roko pa i svih ostalih.

Brojni Filipjanci te mještani okolnih mjesta s mora i kraja, kao i mnogi turisti, okupili su se na Velikom mulu gdje je bio priređen i zanimljiv gastronomski program sastavljen od domaće izvorne hrane: srdela na žaru, palente sa šugom od pomidora i mlinaca, a piće se prodavalo po promotivnim cijenama. Pripadnici kulturno-umjetničkih društava izvodili su svoje programe koje su s velikim zanimanjem pratili i strani gosti.

Neke članice KUD-ova koje su stigli na ovu manifestaciju s otoka, prisjetile su se nekadašnjih dana pa smo tako mogli saznati da se s Pašmana u Sv. Filip i Jakov nekad dolazilo gajetama i s otoka se dovozilo maslinovo ulje te mijenjalo za "slamu i tuke". U Ždrelcu se, pak, najviše trgovalo maslinovim uljem i žitom. U sklopu manifestacije velik broj posjetitelja je sudjelovao i u organiziranoj tomboli gdje su za glavnu nagradu bila spremna dva friško uhvaćena agača od strane legendarnog filipjanskog ribara Siniše Brzića Bleza, a njih su ove godine osvojili filipjanci Niko Batur i Šime Mikas.

Za sve posjetitelje bio je pripremljen zanimljiv i zabavan program uz nastup klape "Fumada" uz tradicionalni gastro doživljaj.

Na kraju programa predsjednik KUD-a Sv. Roko, Ivica Eškinja Lantana se svim učesnicima te svima onima koji su na bilo koji način pridonjeli da se ova manifestacija održi zahvalio za sudjelovanje na 9. manifestaciji "BRODOM PO PAŠMANSKOM KANALU ". Program je vodila Branka Pelicarić.