ČUVAJMO naše šume i okoliš!

Autor: Općina Sveti Filip i Jakov
Izvor fotografije: Općina Sveti Filip i Jakov
Objavljeno: 21.10.2014.

NAJAVA: u PONEDJELJAK 27. listopada 2014. godine (odgođeno od četvrtka za ponedjeljak) na području Općine Sveti Filip i Jakov započet će mehaničko uništavanje biljaka domaćina azijske strizibube Anoplophora chinensis (Forster).

Nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, održanog u kolovozu 2014. godine u prostorijama općinske vijećnice u Sv. Filip i Jakovu na kojem su se načelnik i njegovi suradnici bolje upoznali sa problemom azijske strizibube, 30. rujna održan je novi na koji su pozvani i vlasnici ugroženih biljaka na području Općine Sv. Filip i Jakov kao i svi ostali koje ova tema zanima. 

Kako je azijska strizibuba opasan polifagni karantenski štetni organizam podrijetlom iz Azije, koji napada više od 100 vrsta bjelogoričnog drveća i grmlja te nekoliko voćnih vrsta od kojih su mnoge u velikoj mjeri zastupljene u vegetaciji Republike Hrvatske, osim uništavanja zaraženih biljaka, mjere uništenja provest će se i na biljkama domaćinima u polumjeru od 100 metara oko zaraženog bilja. Ovo je izuzetno važno jer ovaj štetni organizam veći dio života provodi zaštićen unutar stabla, a vidljivi simptomi napada i nastale štete uočljive su tek kada je šteta već učinjena.
Biljke domaćini azijske strizibube jesu: 
javor, pitomi kesten, joha, breza, grab, citrusi, lijeska, drijen, dunjarice, glog, bukva, lagerstremija, jabuka, platana, topola, lovorvišnja, kruška, ruža, vrba, brijest, hrast, melija i mnoge druge vrste. 

Odrasla jedinka azijske strizibube je kukac veličine 2,5 – 3,5 cm, sjajne crne boje s bijelim pjegama nepravilnog oblika na pokrilju i člankovitim ticalima duljim od tijela. 
Veći dio života provodi zaštićena unutar stabla. Simptomi zaraženog stabla: 
- pojava piljevine
- okrugle izlazne rupe promjera 1 – 2 cm
- žućenje lišća i venuće lišća i grana
- potpuno žućenje i ugibanje stabala.

Dr.sc. Andrija Vukadin, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo-Zavod za zaštitu bilja, stručnjak za azijsku strizibubu:
„Morati će vaditi čitava stabla, zajedno s korijenjem jer je sve to zaraženo. Azijska strizibuba se brzo širi i lako prilagođava novim staništima te nema prirodnih neprijatelja. Druge zemlje, primjerice Italija i Austrija imaju ogromnih problema sa suzbijanjem azijske strizibube. Ovaj štetnik napada mnogo vrsta bilja, kod nas je najviše zabilježen na stablima javora. Dolazi iz Dalekog istoka- Kina, Japan, Južna Koreja, Malezija ... Za nas najrizičnija je Kina se obzirom na velik uvoz robe s tog područja.“

Prema Zakonu o biljnom zdravstvu ovaj štetni organizam je potrebno uništavati i poduzeti sve mjere koje su potrebne za suzbijanje ovog organizma. Iz odluke Komisije 2012/138/EU mora se voditi briga o: uvozu određenog bilja podrijetlom iz trećih zemalja, premještanju određenog bilja unutar Unije, uspostavi demarkiranog područja, izvješćivanju EK o rezultatima provedenih nadzora, izvješćivanju EK o provedbenim mjerama.
Ako se rano otkrije širenje azijske strizibube može se zaustaviti. Nakon povedene informativne kampanje otkiveno je da na području Općine Sveti Filip i Jakov ima 26 zaraženih stabala, 19 u Svetom Filip i Jakovu i 7 u Turnju.
U tijeku je priprema dokumentacije za javnu nabavu usluga za provedbu mjera iskorjenjivanja azijske strizibube i nadaju se da će se u listopadu početi sa provođenjem mjera.

Gđa. Božica Rukavina, univ.spec.techn.aliment., pomoćnica ministra poljoprivrede.
„Sredstva za provođenje mjera osigurana su iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Hrvatske šume već imaju postojeću mehanizaciju i ljudske resurse stoga će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede odrađivati sve potrebne mjere. Ministarstvo će financirati sve mjere koje su potrebne za sprečavanje i suzbijanje ovog štetnika na tzv. zaraženom području. Ono što se planira napraviti u suradnji sa lokalnom samoupravom jest nadomještanje posječenog bilja sa novim biljem koje nije domaćin. Očekujemo pomoć stanovništva, da dopuste da se uđe u njihove privatne okućnice i da se provedu potrebne mjere. Inspektori će prilikom sječe evidentirati sve biljke i nakon sječe će se saditi nove biljke.

„Zahvaljujem predstavnicima iz Ministarstva poljoprivrede koji su došli upozoriti na ovog štetnika, te spriječiti eventualne daljne štete na području Općine Sveti Filip i Jakov. Sve ovo je pozitivna stvar jer smo u mogućnosti zaštiti naše gospodarstvo od štetnih utjecaja. Mi, kao lokalna samouprava ne želimo da se ovo širi dalje, i napravit će se sve što Ministarstvo poljoprivrede i operativni tim naloži.
Općina želi biti primjer svojim mještanima te je odlučeno da se prvo krene sa sječom stabala koji su u vlasništvu Općine, a zatim će se prijeći na kampove. Bitno nam je da kampovi dobiju odgovarajuća stabla za zamjenu, a za javne površine i nije toliko bitno. Lokalno stanovništvo i lokalna samouprava se moraju držati zajedno i djelovati kao tim za opću dobrobit. Hvala svim mještanima Općine Sveti Filip i Jakov na odličnoj suradnji i nadam se da će se ona nastaviti i dalje.“ Načelnik Općine Sveti Filip i Jakov, gosp. Zoran Pelicarić.