Državni tajnik Josip Bilaver u radnom posjetu Općini Sv. Filip i Jakov

Objavljeno: 14.09.2023

Osvrnuo se na modalitet suradnje i ulaganja u razvoj ove općine te usuglasio analizu daljneg investicijskog ciklusa na budućim projektima i suradnji Općine Sv. Filip i Jakov te ministarstva i EU fondova

U radnom posjetu Općini Sv. Filip i Jakov danas je boravio Josip Bilaver – državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. U razgovoru s načelnikom Zoranom Pelicarićem i predstavnicima Općine; predsjednikom Općinskog vijeća Igorom Pedisićem te vijećnicima Marinom Colićem, Anamarijom Matešić i Renatom Batur, osvrnuo se na modalitet suradnje i ulaganja u razvoj ove općine te usuglasio analizu daljneg investicijskog ciklusa na budućim projektima i suradnji Općine Sv. Filip i Jakov te ministarstva i EU fondova.

Na radnom sastanku prvo su se osvrnuli i posjetili završen projekt cjelovite sanacije luke u Sv. Filip i Jakovu u suradnji s Županijskom lučkom upravom i ministarstvom.

“Projekt sanacije predmetne luke realiziran je zajedničkim sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ŽLU Zadar, Zadarske županije i lokalne samouprave a vrijednost izvedenih radova iznosila je 471.735,75 eura s PDV-om“, rekao je načelnik Zoran Pelicarić.

Sanacija je bila neophodna zbog abrazivnog djelovanja mora i slijeganja obale što je uzrokovalo lomljenje i pomicanje kamenih blokova iz ležišta. Obalni pojas tako je građevinski stabiliziran i prekriven kamenim opločenjem.

Sličan projekt je bila i "Sanacija velikog parapeta u Turnju" izvršena od strane Županijske lučke uprave u vrijednosti od 3 milijuna kuna. Prethodno narušena stabilnost "parapeta" te njegova sanacija usklađena je tako s projektom uređenja plaže Morovička.

Državni tajnik posjetio je i lučicu “Kontov mul“ tj. završenu sanaciju obalnog pojasa te lučice izgrađene prije stotinjak godina i na kojoj do onda nije bilo sanacijskih zahvata.

“Sanacija lučice “Kontov mul“ sufinancirana je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture a ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.382.620,13 kn od čega je ministarstvo sufinanciralo s 400.000 kuna”, rekao je Pelicarić te dodaje:

“U projektu se sanacijskim zahvatom postiglo veliko poboljšanje postojećeg stanja u kvalitativnom smislu jer omogućilo dobar pristup obalnom pojasu – moru i kvalitetniju uporabu povećanjem priveza za manje brodice a nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta“.

Državni tajnik i načelnik su se osvrnuli i na projekt „Uređenje plaže Morovička u Turnju - FAZA 3“ – 2022. g. ukupne vrijednosti 1.101.596,50 kn sa PDV-om od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinanciralo 700.000,00 kn (63,54%), Općina - 401.596,5 kn (36,46%), zatim projekt „Uređenje plaže Iza banja, II. Faza“ vrijednosti 82.765,88 EUR sa PDV-om od čega će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinancirati iznosom od 70.000,00 EUR (84,58%), a Općina Sveti Filip i Jakov 12.765,88 EUR (15,42 %) te projekt "Izgradnja biciklističke staze uz državnu cestu D8 od Sv. Petra do Turnja" ugovorene vrijednosti 3.250.000,00 kn sa PDV-om (431.350,00 EUR) i drugu fazu u sklopu koje je planirano Auto odmorište „OTOK LJUBAVI“.


Izvor: Bnm Portal