DVD Sv. Filip i Jakov održao je predavanja djeci u vrtiću Cvitić Turanj

Objavljeno: 30.04.2015

Sukladno pozivu ravnateljice Dječjeg vrtića Cvit, za održavanje predavanja na temu "PROJEKT ŠUMA", a koji se provodi u dječjem vrtiću Cvitić - Turanj, dana 10. travnja 2015. godine, održano je edukativno predavanje djeci, od strane članova dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov.

Predavanje je održano u vremenu od 10:40 do 12:00 sati. 
Od članova DVD-a. prisutni su bili zapovjednik Joško Majica, zamjenik zapovjednika Damir Majica, te članovi podmlatka Antea i Marta.

Od odgajateljica su bile prisutne Kristina Vidas i Ivana Vukoja, a odgojna mješovita skupina djece u dobi od 3 do 7 godina (27 djece).
Edukacija djece je provedena metodom POWER POINT prezentacije kako bi se djeci slikovito pokazala obrađena poglavlja koja su prilagođena njihovom uzrastu:

Šuma,
Životinje koje žive u šumi,
Koje koristi imamo od šume, koje plodove šuma daje,
Što šuma proizvodi, te kako se osjećamo u šumi,
Izvidnica ili vidjelica,
Tko čuva šumu i kako,
Lovočuvari, lovci, vatrogasci,
Hitne službe i brojevi telefona hitnih službi,
Osobna zaštitna odjeća vatrogasaca,
Što sve vatrogasci rade,
Kako i s čime vatrogasci gase požare,
Što učiniti u slučaju požara ili nesreće,
Što je požar a što vatra,
Poplave,
Što mi svi trebamo učiniti kako bi zaštiti šumu od požara ili zagađenja.

U sklopu predavanja, djeci je pokazana osobna zaštitna oprema vatrogasaca (odjeća, čizme, rukavice, kombinezon, kaciga, maska, opasač), kako se vatrogasci oblače za intervenciju, kako se gasi sa leđnom naprtnjačom. Prikazano je slikovito gašenje požara kanadera, gdje se djeci kroz igru i zabavu predočilo kruženje kanadera (DJECA KRUŽE OKO STOLA), uzimanje vode kanadera (DJECA UZIMAJU SLATKIŠE, ČOKOLADICE, BOMBONE IZ UKRASNE VATROGASNE KACIGE), te bacanje vodene bombe iz kanadera na požar (DJECA SE VRAČAJU U POČETNI POLOŽAJ SA SLATKIŠIMA U RUKAMA - veselje). Podmladak DVD-a je otpjevao dječju pjesmicu "CRNA PTICA KOS", te vatrogasnu pjesmu "MI SMO VATROGASCI", a na kraju predavanja su djeci iz vrtića podijelile slatkiše, što je izazvalo "erupciju oduševljenja" među njima.

Na kraju predavanja, odgajateljicama smo ostavili propagandne materijale za djecu, kao i bojanke sa brojevima hitnih službi za zabavu i edukaciju. 
Pozvali smo sve skupa da dođu u posjet našem "skromnom vatrogasnom domu u Sv. Filip i Jakov", kako bi im pokazali vatrogasna vozila opremu, te kako se s istim služimo.
Moramo naglasiti da smo dočekani i primljeni od odgajateljica i djece u veselom i toplom ozračju, te da smo odmah po dolasku nagrađeni sa slikom koju su nacrtali Maja P. i prijatelji, stoga Vam od srca hvala. Djeca su se ponašala "fenomenalno, super, dobro, mirno i veselo" s obzirom na svoju dob, te vrijeme trajanja prezentacije (oko sat vremena).

Zapovjednik 
DVD-a. Sv. Filip i Jakov
Joško Majica