Filipjanski projekt vrijedan 45 milijuna kuna

Autor: Zadarski list
Izvor fotografije: Općina Sveti Filip i Jakov
Objavljeno: 23.01.2014.

U dupkom punoj filipjanskoj kinodvorani održano je javno izlaganje i prezentacija idejnog projekta "Dio obalnog pojasa mjesta Sv. Filip i Jakov - luka otvorena za javni promet lokalnog značaja i uređena plažna obala".

Premda u recesijskim vremenima to zvuči gotovo nevjerojatno, riječ je o projektu obalne trase od od oko 300 metara i površine akvatorija od 54.400 metara četvornih, od plaže Iza banja do Kontovog mula, vrijednog čak 45 milijuna kuna.

- Cjelokupno rješenje je zonirano kao dio luke s nautičarskim vezovima u tranzitu i trajnom boravku, dio luke za javni promet i turističke brodove u tranzitu, za prihvat ribarskih brodova kod prekrcaja ribe, dio luke u funkciji komunalnog veza te novoformirane kupališne površine, kazao je načelnik Zoran Pelicarić.

Projet je izdradila tvrtka Obala d.o.o. Split na čelu s projektantom dipl. ing. građ. Ivicom Galassom, ekipom provjerenih stručnjaka iz tvrtke koja je i prije 30-ak godina i radila projekt sadašnje filipjanske obale.

- Dokumentacija se izrađuje za potrebe izrade daljnje prostorno planske, studijske dokumentacije, kojom će utvrditi moguće nove granice lučkog područja, a sve kao dokumentacija za ishođenje lokacijske dozvole, navodi Pelicarić.

Kada se govori o kopnenom uređenju lučkih površina, kaže, ne planiraju se nikakovi "šporki", servisni i tehnološki sadržaji na prostoru luke. Postoji tek mogućnost realizacije receptivnog objekta, sanitarnih čvorova, informativnih punktova, ugostiteljskog objekta manjeg kapaciteta i slično.

- Želimo autohtonost, da na modernoj rivi budi ugođaj iz starih vremena, kao kad se sjedne pod murvu i uživa u blagodati mora i neba. Štoviše, glavni mul će se proširiti kako bi se na njemu mogle održavati kulturno-umjetničke i zabavne manifestacije, naglašava Pelicarić.

Prema procjenama projekt će koštati oko 45 milijuna kuna od toga dio luke za javni promet 11,62.250 kuna, novoplanirani komunalni vez 2,810.000 kuna, dio luke s nautičkim vezovima 29,490.000 kuna i novoplanirana kupališna površina 1,527.500 kuna.

Za idućih nekoliko godina "općinari" u suradnji sa stručnjacima pripremaju niz vrhunskih projekata koji će stubokom promijeniti vizuru Sv. Petara, Turanja i Sv. Filip i Jakova te će, priznali to ili ne, letargično i uspavano priobalje preobraziti u modernu, istinsku reprezentativnu poslovnu i turističku destinaciju.