Filipjanski školarci čine velike stvari za zaštitu okoliša

Objavljeno: 22.04.2015

Petnaestodnevna ekološka akcija prikupljanja električnog i elektronskog otpada štetnog za zdravlje ljudi i okoliš u općini Sv. Filip i Jakov, uspješno je provedena. Zbog velikog interesa općinskih žitelja i poslovnih subjekata akcija će se produžiti do slijedeće srijede, 22. travnja.

Podrška načelnika

Ništa senzancionalno da to nije rezultat akcije koju su provela djeca, 12-godišnje djevojčice i dječaci, učenici 6.a razreda OŠ Sv. Filip i Jakov. Riječ je o eko timu koji predvodi vjeroučiteljica Gabriela Vodopija, a podupre ravnateljica prof. Gordana Kurtov.

- Najprije smo zatražili podršku načelnika Zorana Pelicarića Pece s kojim smo u Općinskoj vijećnici održali zanimljiv i unčikovit radni sastanak, kazala je šestašica Nika Polegubić koja je s razrednom i eko kolegicom Lucijom Baturom novinarka školskog lista Školsko zvono voditeljice mr. bibl. Zorice Pedisić-Rota.

- Objeručke smo prihvatile podršku. U nazočnosti voditeljice Gabriele o svemu smo se vrlo brzo dogovorili, prvenstveno zahvaljujući našem nadarenom glasnogovorniku Noi Fantini kojem je načelnik Pelicarić jednog dana predvidio i načelničku fotelju, kazala je Nika.

Od 1. travnja u Sv. Filip i Jakovu, Sv. Petru, Turnju, Raštanima Donjim i Sikovu postavljeni su kontejneri za sakupljanje EE otpada u koji spadaju televizori, radioaparati, bijela tehnika, računala, printer, telefoni, mobiteli, žarulje, razni alati i slično.

- Neprimjereno odlaganje otpada donosi trajna zagađenja u prirodi. Ukoliko se nepropisno odlaže, elektronski i električni otpad može biti izuzetno opasan zbog komponenti koje sadrži, kao što su živa, krom, azbest i drugi, objašnjava voditeljica Vodopija.

Kako bi to spriječili, kaže, učenici su organizirali akciju sakupljanja EE otpada.

Odvoz u Zadar

- Sav sakupljeni otpad odvozi se u reciklažno dvorište u Zadar, istaknula je Vodopija.

Elektronski i električni otpad je jedan od vodećih ekoloških problema, kako u svijetu, tako i u ovom dijelu Europe.

- Općinske žitelje smo osim putem letaka i plakata o ekološkoj akciji upoznavali i obavještavali putem medija i društvenih mreža. Osim Općine u akciju se uključila i Turistička zajednica te primjeren broj žitelja općinskih naselja u priobalju i zaobalju. Uz malo truda zajedno možemo učiniti mnogo, poručili su ekološko osviješteni šestaši.

EE otpad uglavnom spada u opasni otpad te ga nije dozvoljeno odlagati zajedno s ostalim vrstama otpada, navode iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

- Kako EE otpad ne bi završio na odlagalištima otpada, građani ne smiju svoje neupotrebljive električne i elektronske uređaje odlagati na isti način kako odlažu komunalni otpad, poručili su Noa, Nika, Lucija, dvije Ane, Anamarija, Anđela, Klara, Maria...

Imatelj EE otpada je obvezan EE otpad odvajati od miješanog komunalnog otpada i od ostalih vrsta otpada, te ga predati u cijelosti i u stanju iz kojeg je vidljivo da nije prethodno rastavljan radi vađenja zasebnih komponenti ili dijelova.

- Problem EE otpada u svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj je sve veći jer je vijek trajanja EE uređaja sve kraći, a potrošnja sve veća, zaključila je Vodopija.
 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/16042015/filipjanski-skolarci-cine-velike-stvari-za-zastitu-okolisa