Filipjanski turizam velikim koracima grabi naprijed!

Objavljeno: 13.11.2022

Zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima u promotivno-turističke aktivnosti i razvoju novih turističkih proizvoda, Općina Sv. Filip i Jakov postala je izuzetno poželjna turistička destinacija.

Do kraja rujna ostvareno je 56.333 dolazaka gostiju i 490.731 noćenja...

Zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima u promotivno-turističke aktivnosti i razvoju novih turističkih proizvoda, Općina Sv. Filip i Jakov postala je izuzetno poželjna turistička destinacija.

- Kontinuiranim radom Općine, Turističke zajednice i privatnog sektora ovdašnji turizam teži da bude u korak s mediteranskim turizmom, s tendencijom da se produži predsezona i posezona. Cilj nam je da se razvije cjelogodišnji turizam i da postane jedan od osnovnih nosioca zaposlenosti, razvoja i rasta te bogatstva općine, na obali i zaobalju, kazala je Ana Barbaroša, direktorica općinske Turističke zajednice...

Rivijera Sv. Filip i Jakov u bablje ljeto ušla je s izvrsnim turističkim brojkama i dojmovima.

- Tri naselja u priobalju (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) do samog kraja rujna bilježe 56.333 dolaska gostiju (domaći 20,5 %, strani 79,5 %) što je s usporedbi s prethodnom godinom povećanje od 19 posto, saznajemo od Barbaroše.

Poželjna turistička destinacija

U ovoj izuzetno poželjnoj destinaciji 56.333 gosta ostvarila su 490.731 noćenje noćenja što je u usporedbi s prethodnom godinom porast od 13 %.

- Najveći broj gostiju dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Njemačke, Slovačke, Poljske i Austrije, istaknula je Barbaroša koju je ovih dana Ministarstvo turizma i službeno potvrdilo kao novu direktoricu Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov.

Da je poslovalo TN Margarita Maris, ostvareni turistički rezultati bili bi preko 95 posto dolaska i noćenja s obzirom na 2019...

Kad se ovogodišnji turistički rezultati uspoređuju s istim razdobljem u rekordnoj, famoznoj 2019., godini prije pandemije koronavirusa, nisu se postavili novi rekordi. Naime, ostvareno je 87 % dolaska ili 13 % manje s obzirom na 2019., a noćenja 90 % ili 10 % manje.

- Tijekom glavne sezone tražio se krevet više, sve je bilo popunjeno. Međutim, nedostaju nam gosti iz Turističkog naselja Margarita Maris koje nije poslovalo, nažalost je zatvoreno, rekla je Barbaroša.

Naime, TN Margarita Maris ima 180 kreveta i 2019. godine imali su 4.800 dolaska gostiju, što bi bilo plus 8,5 % ovogodišnjih gostiju. Oni su 2019. ostvarili 25.000 noćenja što bi broj noćenja povećao za 5,1 %. Da je poslovalo TN Margarita Maris, ostvareni turistički rezultati bili bi preko 95 % dolaska i noćenja s obzirom na 2019.

- Treba spomenuti kako su u predsezoni u Apartmanskom turističkom naselju Croatia boravili Ukrajinci, dodala je Barbaroša.

Svatko može pronaći nešto za sebe

”Neka turistički iznajmljivači u zaobalju budu primjer ulaganja u ruralni turizam jer za još veće turističke rezultate potrebne su privatne investicije kako bi se obnovile stare kamene kuće ili izgradili novi turistički objekti u idiličnom seoskom okruženju”- Ana Barbaroša.

Zahvaljujući znatnim općinskim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu i sve većim privatnim ulaganjima u turističke kapacitete, odmor u općinskom zaobalju pravi je hit za strane turiste, oni uglavnom borave u kućama za odmor s bazenom.

- Neka turistički iznajmljivači u zaobalju budu primjer ulaganja u ruralni turizam jer za još veće turističke rezultate potrebne su privatne investicije kako bi se obnovile stare kamene kuće ili izgradili novi turistički objekti u idiličnom seoskom okruženju, poručila je Barbaroša.

Osim kupanja u čistom moru ili u kućama za odmor s bazenom, gosti uživaju i u sadržajno bogatom ljetu, u duhu Mediterana i nasmiješenih domaćina. Pod motom “zabave nikad dosta” ljetne mjesece popuniti su lepezom događanja: športsko-rekreativnim, dječjim, kulturnim, gastro-eno te glazbenim i zabavnim događanjima.

- U ljetnim mjesecima ne manjka dobre zabave. Ponuda je napravljena da svatko može naći ponešto za sebe, da se svima pruže sretni trenuci kojima će ispuniti svoj ovdašnji boravak, a lijepa iskustva nositi doma, zaključila je Ana Barbaroša, prva dama filipjanskog turizma...

Izvor: Zadarski tjednik