“HIP HOP A NE DOP” uspješno održan u Sv. Filipu i Jakovu

Autor: BNM Portal
Izvor fotografije: BNM Portal
Objavljeno: 08.07.2019.

Od 19. do 30. lipnja 2019.g. Udruga u Pokretu In Flux, provela je program Hip hop, a ne dop! u Sv. Filip i Jakovu. Program promovira urbanu kulturu kao zdravi pokret za prevenciju ovisnosti, a održava se već više od deset godina u Zadru

Ovogodišnje višednevno događanje, održano je u sklopu projekta KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda.

Radionice urbanih plesova

U sklopu manifestacije provedene su 3 plesne radionice urbanih plesova hip hop i breakdance za djecu i mlade. Treneri udruge Sara Phillips, Ante Dujić, Tena Novaković i Anđela Bugarija naučili su polaznike osnovne korake, freestyle i koreografiju, koju su djeca prikazali na manifestaciji. U nedjelju su također održane radionice urbanih plesova, ali ovaj put pod vodstvom vanjskih suradnika Sidney Martins, Klara Carev te Boris i Željka Zovko.

Manifestacija Hip hop, a ne dop!

Završna manifestacija programa održana je 30. lipnja u obnovljenoj Kino dvorani. Event urbane kulture uključivao je izvedbe plesnih točaka, plesno natjecanje za djecu i juniore u stilovima hip hop i breakdance i cypher (zajedničko plesanje u krugu). U goste su stigli mladi plesači iz Zadra, Zagreba, Berlina, Splita i Mostara. Suci natjecanja poznati su urbani plesači šire regije Taja Regent Veras, Klara Carev, Boris Zovko, Entoni Radman i Toni Cvitanović.

Održana je i radionica crtanja grafita, u kojoj se oslikao mural na zidu kina, sa voditeljem Jure Lisak – INK135.

„Odaziv na sve radionice bio je odličan, ali na zidu filipjanskog kina je bila tolika navala da je dogovor za slijedeću radionicu pao istu večer.“ – kazala je Umjetnička voditeljica projekta KINO, Lucija Mikas.

„Održala se i interaktivna tribina za prevenciju ovisnosti pod naslovom „Budi svoj“ u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar. Budi svoj je i poruka ovog programa, ispisan šarenim bojama iz ruku djece na zidu kina. Sretni smo što smo doveli dašak urbane kulture u Sv. Filip i Jakov te uključili djecu i mlade kroz ples, glazbu, crtanje i druženje. Njegovanje vještina i izražavanje individualnosti su bitni kao i podrška i suradnja unutar ekipe. A to je najbolja prevencija i ujedno najveća vrijednost i suština Hip hop kulture: Biti svoj s ekipom oko sebe.“ – dodala je Lucija Mikas.

Cijeli program je pratio DJ Sinke Fresh iz Zagreba, a događaj je završio koncertom skupine Funkallica iz Splita u beach bar-u Faros.

Inače, projekt „KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH. Nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost “U Pokretu”, uz partnerstvo Zajednice udruga “Centar nezavisne kulture”, te Općine Sv. Filip i Jakov.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje.