JASLICE "CVIT" - za najmlađe žitelje

Autor: Zadarski list
Izvor fotografije: Općina Sveti Filip i Jakov
Objavljeno: 13.10.2014.

Prenosimo tekst objavljen u Zadarskom listu

Dječji vrtić Cvit u Sv. Filip i Jakovu, koji se nalazi u prizemlju zgrade kod Pogona kulture-kino dvorane i marketa, prvi put ima i jaslice za najmlađe žitelje.

- U jaslicama u 10-satnom programu boravi 13 djece uzrasta od 1,5 do 3 godine života, kazala je ravnateljica Mirjana Zalović.

Ove godine u vrtiću boravi 120 djece, od toga u područnom vrtiću Cvitić u Turnju 28 djece. Među djecom imaju i 43 predškolaca, 36 u Cvitu i 7 u Cvitiću.

- Za djecu se brine 9 odgajateljica, 7 u Cvitu: dvije Anamarije te Majda, Marija, Ivana, Helena i Meri. U područnom vrtiću Cvitić su Kristina i Ivana. U Cvitu je i pripravnica Angelika, nabraja Zalović sve tete-odgajateljice. 

Dječji vrtići idealno su, ali i jedino rješenje onim roditeljima koji na raspolaganju nemaju usluge "baka servisa" ili mogućnost čuvanja njihova djeteta od strane bliže rodbine ili bliskih prijatelja. 
- Upravo boravkom u vrtiću dijete postaje svjesnije svojih sposobnosti, odnosno onoga što ono samo može. Uz pomoć odgojiteljica ono usvaja znanja koja su u skladu s njegovom dobi i postaje samostalnije, navodi.

No, sam odlazak u vrtić ili jaslice, nije nimalo lagan ni djetetu ni roditeljima. 
- Dolaskom djeteta u odgojnu skupinu mijenja se njegov način življenja. Dijete upoznaje skupinu djece, uspostavlja socijalne kontakte, razvija komunikaciju s drugom djecom i odgojiteljima, reći će Zalović.

Na prostoru od nevjerojatnih 400 metara četvornih svaki od četiri, izuzetno prostranih dnevnih boravaka tematski je uređen. Uz dnevne boravke Cvit ima kuhinju za koju je zadužen mladi turanjski kuhar Dinko Bolić. 

- Dječje igralište je na obližnjoj plaži Iza banja, objašnjava.
Tu je između ostalog veliki sanitarni čvor, čajna kuhinja, ured ravnateljice i spremište za spremačicu Nadu Serdar. Spremačica u Turnju je Ivana Bolić. 

- Općina nas osim primjerenog sufinanciranja prati u svim našim potrebama. Između ostalog promijenjena je sva stolarija, ugrađeni su klima uređaji i drugo, s vidnim zadovoljstvom će Zalović.

- Općina za Dječji vrtić Cvit i područni Cvitić godišnje odvaja oko 1,1 milijuna kuna. Naime, Općina boravak djece u vrtiću sufinancira s preko 70 posto, ostatak roditelji, obznanio je načelnik Zoran Pelicarić Peco.

Troškovi smještaja djece u predškolskoj ustanovi iznose: 10-satni program jaslice mjesečno iznosi 2.500 kuna, Općina participira s 1.850 kuna, a roditelji ili skrbnici 650 kuna ; 10-satni program je 2.300 kn (Općina 1.750 kn, roditelji-skrbnici 550 kn); 4,5-satni program je 1.400 kn (Općina 950 kn, roditelji-skrbnici 350 kn).

- Osim za vrtić, iz općinskog proračuna za školu se odvaja jedan milijun kuna, za svako novorođeno djecu 1.500 kuna. Imamo i 42 studentse stipendije u mjesečnom iznosu od 500 kuna, nabraja filipjanski načelnik Pelicarić dodajući kako je u tijeku natječaj za studentske stipendije za školsku godinu 2014./2015.

Sve što treba znati o tome kako valja živjeti, djeca pored roditeljskog doma uče još od vrtića. Djeca će stiću prve spoznaje o tome što su mir, ljubav, sreća i sloboda.

– Želimo da djeca na putu odrastanja budu sretna u vrtićkim danima koji će ostati podsjetnik na radost djetinjstva, poručio je pošto se zajedno s ravnateljicom Mirjanom, tetama-odgajateljicama Helenom i Meri fotografirao sa djecom jasličke dobi koja su tog trenutka bila budna.

Uz roditeljski dom dječji vrtić je ona sredina koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi, od prve godine života do polaska u osnovnu školu.

– Zajednička nam je zadaća osigurati sve uvjete potrebne za zdravlje i sigurnost djeteta, za njegovo slobodno, radosno, vedro djetinjstvo. Oba općinska vrtića su uz dječju igru igru, pjesmu i ples vrtić itekako značajne obrazovne institucije, zaključio je Zoran Pelicarić Peco.Raštane Gornje dobiva vrtić

Osim dječjeg vrtića u Sv. Filip i Jakovu i Turnju u tijeku su završne pripreme za izgradnju područnog vrtića u Raštanima Gornjim. Uređenjem bivše ambulante kod raštanske škole dobit će se prostor vrtića za boravak 20-ak djece predškolske dobi.
- Izgradnja dječjeg vrtića u Raštanima Gornjim nam je jedan od općinskih prioriteta. Ishođena je lokacijska dozvola, osiguravamo oko 250.000 kuna potrebnih za uređenje i opremanje prostorije kako bi što skorije započeli s radovima, najavio je Pelicarić. 


Psihofizička relaksacija team buildigom 

Dječji vrtić Cvit i područni Cvitić jedni su od rijetkih predškolskih ustanova koji jednom ili dva puta godišnje koriste jednodnevne ili dvodnevne vikend team buildinge. 
Prvenstveni cilj team buildinga je psihofizička relaksacija, redukcija nakupljenog stresa, podizanja razine kvalitete međuljudskih odnosa i jačanje samopouzdanja. Između ostalog bili smo u Zagorju, Dubrovniku, Konovalama, Braču, Hvaru, Vukovaru, Plitvicama, ponosno će Mirjana Zalović.