Kombinacija luksuznog smještaja i aktivnog turizma u Sv. Petru; Villa “Activia” kao primjer odvažnog ulaganja, truda i inovativnosti

Autor: BNM Portal
Izvor fotografije: BNM Portal
Objavljeno: 17.06.2019.

Vila "Activia" koja je odnedavno u ponudi turizma Općine Sv. Filip i Jakov, točnije mjesta Sv. Petar, prije dva tjedna je na portalu hotspots.com proglašena kao jedna od najljepših objekata ovakve vrste u Dalmaciji; opisana je kao "ljepotica s karakterom", koja osim što "odiše svježinom i osobnošću, zadovoljavaja i poker najpoželjnijih aduta: izvrsna lokacija, elegantan interijer, prekrasan pogled, nerijetko i atraktivan bazen, ali i savršen vrt koji osvaja opojnim mirisima i koloritom mediteranskog bilja"

Moderno i luksuzno uređena vila dotjerana do zadnjeg detalja, sa stambenim prostorom od 227 m2, prostorom sa saunom i teretanom te bazenom površine 35m2 i umjetnom stijenom visine 6 m; odnedavno je u ponudi turizma Općine Sv. Filip i Jakov, točnije mjesta Sv. Petar. Kuća zasigurno pripada među najljepše od onog što u tom segmentu nudi lokalni turizam, a to i ne čudi jer njen vlasnik Ante Bašić, rodom iz Sv. Petra, u projekt je krenuo oprezno i planski, a za sve one koji ga poznaju kaže da znaju kako mu je još od djetinjstva bila želja sagraditi kuću u Sv. Petru.

Kako kaže, sam je napravio analizu tržišta, pratio vijesti vezane uz turizam, tražio savjete od renomiranih turističkih agencija, proveo detaljan plan troškova i prihoda, te je osim ponude luksuznog smještaja i komfornosti prostora vile, svojim gostima odlučio ponuditi i neke komponente aktivnog turizma.

Kod razrade projekta analizirao sam tržište te usput tražio nekakav plan za dodatni sadržaj i tako dobio ideju za umjetnu stijenu za penjanje. Glavna nit vodilja je uklopiti ovu okolinu u ponudu. Ideja je da kuća služi kao baza za istraživanje naše regije, a moja je uloga gostima prezentirati i približiti ovaj prekrasan krajolik, kaže Ante Bašić, vlasnik vile Activia.

Vrijedi spomenuti i da je ova vila prije dva tjedna na portalu hotspots.com proglašena kao jedna od najljepših objekata ovakve vrste u Dalmaciji; opisana je kao "ljepotica s karakterom", koja osim što "odiše svježinom i osobnošću, zadovoljavaja i poker najpoželjnijih aduta: izvrsna lokacija, elegantan interijer, prekrasan pogled, nerijetko i atraktivan bazen, ali i savršen vrt koji osvaja opojnim mirisima i koloritom mediteranskog bilja!"

Iako tek od nedavno u turističkoj ponudi, vila je trenutno bukirana glavni dio sezone; lipanj, srpanj, kolovoz i dio rujna, što je za prvu godinu, smatra njen vlasnik, jako zadovoljavajuće. Isto tako, Bašić smatra i da će prve tri godine biti dovoljne za pozicioniranje ovakve ponude na tržištu, ispravljanje nedostataka i unaprjeđenje usluge. Prvi gosti u vilu “Activia“ dolaze sad već za vikend, njen domaćin se nada pozitivnoj reakciji, a u kratkom razgovoru otkrio nam je kako je sve zapravo krenulo te na koji je način tekla provedba i izgradnja ovakvog inovativnog projekta.

 

Što vas je potaklo da se bavite turizmom na ovom našem području?Prije nekoliko godina u meni se javila želja za poduzetničkom aktivnosti. Imao sam nekoliko ideja, ali srce je odlučilo da svojoj djedovini dam novu ulogu i ruho.Po čemu se vaša vila razlikuje od ostalih smještaja takve vrste?

 

To će najbolje reći prolaznici i gosti. Za sad je najviše prepoznaju po stijeni za penjanje.

 

Koliko vam je trebalo vremena i na koji način je tekla izgradnja ovakvog objekta?

 

Kao prvi korak računam rješavanje imovinsko pravnih odnosa odnosno usklađenje katastra i ZK, a nakon toga sam standardno krenuo s projektnom dokumentacijom, suglasnosti, dozvolama i na kraju samom gradnjom.


Rodom ste iz Sv. Petra ali su životne prilike vas i vašu obitelj odvele da živite na nekom drugom području? Kako je ukratko tekao vaš životni put, u smislu toga da ste se ipak odlučili vratiti u Sv. Petar i sagraditi kuću tj. vilu?

 

Moji su roditelji iz ovih krajeva, mama je iz Sv. Petra, rodom Colić, a tata je iz Radašinovaca. Njih je život odveo u Novu Kapelu, malo selo blizu Nove Gradiške, koje je postalo moj rodni kraj. Međutim, svake godine sam bio na moru, na relaciji Radašinovci, Biograd i Sv. Petar te me za ovaj kraj vežu mnoge sretne uspomene. Tu sam okružen svojom rodbinom; Colićima, Rakićima, Bašićima, te se osjećam kako ovdje pripadam. Svi koji me poznaju znaju kako je meni od djetinjstva bila želja sagraditi kuću u Sv. Petru i sad je evo tu. Veliku ulogu u cijelom projektu je imala i činjenica da sam zemlju dobio u naslijeđe od mame.

 

Da li smatrate da ovakav oblik turizma, koji kombinira luksuzni smještaj i aktivni turizam, ima budućnosti u sklopu ostale ponude u Općini Sv. Filip i Jakov?

 

U to sam 100% siguran, imati u krugu od nekoliko kilometara 3 nacionalna parka i 2 parka prirode je pravo čudo te mislim da je ovo područje idealno za to. Gost će sve probati i na sve se odvažiti, samo mu to nešto treba ponuditi. Penjanje, rafting, jedrenje, ronjenje, pecanje, biciklizam i eto vam u tri sekunde plan aktivnosti za cijeli tjedan.

 

U cijelu izgradnju je vjerojatno uloženo puno vremena, truda, volje i novca. Da li se isplatilo na kraju i jeste li zadovoljni učinjenim?

 

Isplatilo se, svaki projekt konzumira sve ovo što ste naveli. Ono sto je specifično da sam sad ustvari tek na početku, ovo sve do sad je bila priprema za goste. Sad ih idemo ugostiti, opustiti i napraviti sve kako bi se zaljubili u Sv. Petar, Sv. Filip Jakov, Biograd i okolicu. Ako na kraju sezone gosti budu zadovoljni onda ću biti i ja.Kakve su reakcije vaših sumještana, koji se također bave turizmom, na jedan ovakav objekt? Što mislite s čime sve vaš objekt i ponuda mogu poslužiti kao primjer jedne veće razine bavljenja turizmom?Jako sam zadovoljan reakcijama, ljudima se sviđa, gostima se sviđa, tako da su i ideja i realizacija bile zadovoljavajuće. Siguran sam kako se kod nas turizmom možemo baviti 6-7 mjeseci u godini, ali za tako dugu sezonu treba imati sadržaja, treba imati plan i biti inovativan.

 

Što bi poručili svima onima koji se možda planiraju upustiti u ovakav projekt?

 

Nezahvalno je preporučiti bilo što te mogu govoriti samo o svom vlastitom primjeru. Kako sam malo prije rekao, vodio sam se srcem ali sam u projekt ušao oprezno i planski. Napravio sam analizu tržišta, pratio vijesti vezane uz turizam, tražio savjete od renomiranih turističkih agencija, a projektiranje i uređenje prepustio sam kolegicama iz Arhitekture plus; Nini, Margareti i Luciji. Isto tako, napravio sam i detaljan plan troškova i prihoda te definirao rokove. Treba biti oprezan, ali to ne znači da se ne treba odvažiti i krenuti.