Lito folklora u Svetomu Filipu i Jakovu ponovno je dom Hrvata čiji su zaštitnici mjesta Sveti Filip i Jakov

Autor: BNM Portal
Izvor fotografije: BNM Portal
Objavljeno: 25.07.2019.

Zahvaljujući neumornom zalaganju za svestranom promocijom svoga kraja, predsjednik je KUD-a „Sveti Roko”, gospodin Ivan Eškinja, i ove godine u okviru Lito folklora u Svetom Filipu i Jakovu nastavio svoj plemeniti naum i okupljanjem ljubitelja folklora iz svih krajeva Lijepe naše ali i izvan nje.

Ovakvoj se pak prilici rado raduju pripadnici hrvatske manjine iz Rumunjske, koji su u boravku u domovini svojih predaka vidjeli krasnu mogućnost boljega upoznavanja subraće i krajeva predivne zemlje kao i predstavljanje svoga hrvatskog identiteta, što ga od konca 13. stoljeća naovamo čuvaju.

Ove godine dvadesetak članova KUD-a Klokotić, uz potporu odobrenih programa i projekata Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske putem udruge Demokratskoga saveza Hrvata u Rumunjskoj, boravi od 22. srpnja (do 29. srpnja) u Svetomu Filipu i Jakovu nastojeći skrenuti pozornost na to da su unatoč povijesnim uvjetima, vremenskim i prostornim udaljenostima, uspjeli sačuvati ne samo svoj hrvatski jezik, rimokatoličku vjeroispovijed, običaje, tradiciju, folklor, prekrasnu narodnu nošnju već da svoj identitet žele obogatiti sa sviranjem hrvatskoga tradicijskoga instrumenta tambure.

Stoga, dio članova KUD-a, uglavnom djeca i mladi, koji su prije nešto više od tri godine svoju želju pretvorili u stvarnost: mjesni su župnici Petar Dobra i Marjan Tinkul, skupa s voditeljem KUD-a, dr. Miljom Vatavom, putem već spomenute Udruge, najprije kupili tambure, zatim bili svjedoci velikodušnoj besplatnoj poduci učitelja vjeronauka, farnika, župnika, u Pandrofu i Novom Selu mr. Branka Kornfeinda, koji je prvi dolazio učiti ove drage mlade ljude svirati tamburu; i koje danas (suradnja je krenula prošle godine) sviranju tambure, putem ugovora o autorskom djelu, podučava prof. Tomislav Klasan.

"Toplo se nadamo da će ovaj „Tamburaški orkestar Hrvata iz Rumunjske”, kako ga g. Klasan naziva, uspjeti naučiti što više hrvatske tradicijske glazbe – od Slavonije do Istre, Dalmacije i Dubrovnika i ne samo - te na taj način udariti temelje vokalno-instrumentalnim – tamburaškim - izvedbama tradicijskih hrvatskih pjesama i u Rumunjskoj", govori Petar Hategan, predsjednik Udruge "D.S.H.R".

Osim navedenog, ovogodišnji boravak u Svetom Filipu i Jakovu, ispunit će i radionice iz književnosti – Pavao Pavličić – povijesti, zemljopisa i opće kulture te radosti suncu, soli i moru...

"Ponosni što među našim redovima imamo i Ivanu Anu Vlasić, osamnaestogodišnju ovogodišnju pobjednicu „Šeste revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske”, koja se ove godine, u organizaciji Udruge „Stećak” i Hrvatske matice iseljenika, održala u Tomisvagradu, toplo vjerujemo da će naš cilj susreta i povezivanja s našom prošlošću i sa sadašnjošću itekako učvrstiti naš nacionalni i kulturni hrvatski identitet. Zahvalni KUD-u „Sveti Roko”, Općini Sveti Filip i Jakov, mještanima i gostima u istom prostoru Stare škole, obećajemo da nećemo odustati od promoviranja i življenja svih onih vrijednosti i zasebnosti po kojima se prepoznajemo kao pripadnici hrvatskoga naroda!", govori Hategan