Ministarstvo turizma odobrilo 400.000,00 kuna za uređenje plaža u Svetom Filip i Jakovu i Turnju

Autor: Zadarski list
Izvor fotografije: Općina Sveti Filip i Jakov
Objavljeno: 14.01.2015.

Plaža Iza banja bit će urbana plaža za obitelji s djecom, a Morovička plaža kulture. Plaže su jedan od najvažnijih obalnih resursa i kao takve preduvjet uspješnog razvoja turizma, no da bi odabrali baš naše plaže turistima više nije dovoljna samo ležaljka. Ovim projektom, Općina Sveti Filip i Jakov moći će svojim gostima ponuditi funkcionalnu i sadržajnu plažu, po svačijoj mjeri.

Turisti u odabiru destinacije obalu Hrvatske preferiraju uglavnom zbog uživanja u moru i suncu, gdje su plaže jedan od najvažnijih obalnih resursa i kao takve preduvjet uspješnog razvoja turizma. 
Zato nije čudno da je Ministarstvo turizma odobrilo 400.000 kuna Općini Sveti Filip i Jakov za projekt »Uređenje plaža u Sv. Filipu i Jakovu i Turnju« u sklopu programa Fonda za razvoj turizma, u koji je Općina uključena od samog početka. 
Projektom su predviđeni završetak i izrada dodatne projektne dokumentacije za plaže "Iza banja" u Svetom Filipu i Jakovu i "Morovička" u Turnju. 

"Kako projektna dokumentacija košta 650.000 kuna, preostalih 250.000 kuna financirat će se iz općinskog proračuna", kaže načelnik Zoran Pelicarić Peco.

Pritom je naglasio kako je Morovička kultna plaža u Turnju, a cilj je funkcionalno i sadržajno je urediti kako bi na njoj, kao na plaži Iza banja , zavijorila Plava zastava. Osim u ove dvije plaže uložit će se i u uređenje svih drugih plaža na općinskom području.

Tisuću hrvatskih plaža 

Predložena je i tematizacija plaža Iza banja, Morovička i ostalih plaža u cilju učinkovitijeg upravljanja plažama kao visokovrijednog resursa u razvoju i rastu lokalnih zajednica i Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.
Naime, Općina Sveti Filip i Jakov jedna je od sudionica projekta »Jadranske morske zvijezde – 1.000 hrvatskih plaža« kojeg predvodi prof.dr.sc. Dragan Magaš s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilišta u Rijeci.

"Plaža Iza banja svrstana je u kategoriju »Uređene urbane plaže za obitelji s djecom«, a plaža Morovička kao »Plaža kulture« zbog trenutnog i planiranog sadržaja te bogatih društvenih događanja", rekao je Pelicarić.

"Projekt se nastavlja s navedenim sudionicima jer se planira dugoročan razvoj jednog od najvažnijh čimbenika turističke ponude. Održat će se i javna prezentacija uvažavajući mišljenja i prijedloge mještana, privatnih iznajmljivača i ostalih turističkih subjekata", najavio je. 

Plan poznat i kao »tisuću hrvatskih plaža« nastao je iz potrebe da se plažnim resursima kvalitetnije upravlja i valorizira kao visokovrijedan resurs u rastu i razvoju Republike Hrvatske kao poželjne turističke destinacije, tako da su u okviru projekta identificirani plažni prostori, dana njihova obilježja, strategijom diferencijacije ponuđena kategorizacija plaža i predložen upravljački model u okviru destinacijskog menadžmenta. Istraživanja plaža i njihovo turističko i gospodarsko promišljanje, omogućit će nositeljima razvojne politike u turizmu poduzimanje potrebnih mjera s ciljem učinkovitijeg uređenja i upravljanja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
U tijeku je i izrada Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama na županijskom području Zadra i okružja.


Plaže – glavni čimbenici turizma 

"Općina se uključila u ranoj fazi izrade Studije kao i u pripremi potrebne dokumentacije za kvalitetnije upravljanje i unaprjeđenje plaža na ovom području", kaže Pelicarić.
Jedan od razloga za provođenje projekata uređenja i valorizacije svih plaža na obali Općine leži u činjenici da administrativne strukture, regionalna i lokalna samouprava najčešće više ili manje uspješno definiraju razvoj u skladu sa prirodom korištenja plaža i naraslim zahtjevima korisnika.
Temeljna odrednica dobrog upravljanja plažama na lokalnoj razini, uključuje participiranje građana u odlučivanju o pitanjima korištenja javnog dobra, te partnerstvo između lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i privatnog sektora.
"Velik izvor naše ekonomije čini upravo turizam, a plaže su glavni čimbenici turizma. Upravo ih zato moramo zaštititi i urediti a tamo gdje je potrebno i dodatnim sadržajima modernizirati", rekao je Zoran Pelicarić Peco te zaključio:
"Zato nam je najmanje potrebno da se s plaža u Svetom Filip i Jakovu, Turnju, Svetom Petru na Mou i s drugih hrvatskih plaža u vidokrugu imamo panoramu tornjeva naftnih platforni u našem bogomdanom Jadranu."


Bit će posla i novih radnih mjesta 

Osim što su gotovi idejni projekti za lučice u Svetom Petru na Moru i Turnju, u tijeku je izrada prostorne i studijske dokumentacije, u Svetom Filip i Jakovu već je daleko odmakao projekt »Luka otvorena za javni promet lokalnog značaja i uređena plažna obala«. 
Premda u recesijskim vremenima to zvuči gotovo nevjerojatno, riječ je o projektu obalne trase od oko 300 metara i površine akvatorija od 54.400 metara četvornih, od plaže Iza banja do Kontovog mula, vrijednog čak 45 milijuna kuna.
Riječ je o luci s pontonima. 
Pri kraju je ishođenje glavnog projekta i Studije utjecaja na okoliš, geodetska istraživanja su gotova, uskoro će i novi UPU. Projekt je izradila tvrtka Obala d.o.o. Split koja je i prije 30-ak godina i radila projekt sadašnje filipjanske obale. 
Atmosfera u Filipjakovu je pozitivna, bit će posla i toliko željenih novih radnih mjesta. 


U priobalju plaže i lučice, u zaobalju seoski turizam 

"Naša obala je jedna od najljepših na Jadranu, ali nije dovoljno iskorištena. Postoji potencijal da se oživi, pa uz sudjelovanje mještana i stručnjaka za to osmišljavamo projekte. Mještani će i odlučiti jesu li ili ne za te projekte.
Naime, naš osnovni prioritet je produžetak turističke sezone i povećanje broja noćenja, u priobalju plažnim sadržajima i izgradnjom lučica, a u zaobalju razvojem seoskog turizma što će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje novog investicijskog ciklusa i razvoj obrtništva i poduzetništva. Vodit ćemo računa o socijalnoj sigurnosti i standardu žitelja i nastavku izgradnje komunalne infrastrukture", poručio je Pelicarić, dodajući kako je pri završetku izgradnja proširenja groblja u Turnju.

Radikalna promjena poslovne klime 

Iz razgovora s načelnikom Pelicarićem vidljivo je kako za idućih nekoliko godina »općinari« u suradnji sa stručnjacima pripremaju niz vrhunskih projekata koji će stubokom promijeniti vizuru Svetog Petra na Moru, Turnja i Svetog Filip i Jakova te će, priznali to ili ne, letargično i uspavano priobalje preobraziti u modernu, istinsku reprezentativnu poslovnu i turističku destinaciju. 
Dovoljno za radikalnu promjenu poslovne klime u središtu Jadrana.