Mohač i Sv. Filip i Jakov vezani Poveljom

Objavljeno: 17.02.2016

Mi smo mala općina s velikim srcem i izuzetno nam je zadovoljstvo biti partner s Mohačem, kazao je Pelicarić dodavši kako su prije nepune dvije godine potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu

Općina Sv. Filip i Jakov intenzivno nastavlja suradnju s prijateljskim mađarskim gradom Mohačem smještenom 26 kilometara sjeverno od Belog Manastira i 10 kilometara od graničnog prijelaza.

U općinskom izaslanstvu, koje je predvodio načelnik Zoran Pelicarić, bile su općinske vijećnice Renata Batur, Jovita Pirović i Anamarija Matešić te Darko Mikas iz Općinske uprave i Ana Barbaroša iz Turističke zajednice.

- S nama su bili i vaterpolisti VK Croatia Turanj koje su predvodili predsjednik Đoni Rota i trener Niko Deković. Na održanom vaterpolo turniru Croatia je osvojila prvo mjesto, istaknuo je Pelicarić.

Prijemu u Gradu Mohaču nazočio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Potom su svi zajedno nazočili na spektakularnom etno-gastro zabavom festivalu "Pohod bušara" na kojem se obilježava kraj zime.

- Festival je višeslojan i uključuje natjecanje dječjih krabulja, izložbu majstora rezbara maski i drugih obrta, te dolazak više od 500 bušara, nalik kastavskim zvončarima kod Rijeke, objašnjava filipjanski načelnik.

Pokladni običaj su šokački Hrvati donijeli iz hrvatskih krajeva iz kojih su doselili početkom 17. stoljeća. Danas je pohod bušara, svjetska nematerijalna baština, zaštitni simbol grada i način obilježavanja velikih povijesnih događaja.

- Središnji dio pohoda počinje kada bušari prijeđu skelom Dunav i okupe se u tzv. Šokačkom kraju u Mohaču, na Ledinki ili na Kolišću, navodi Pelicarić.

Mohač, gradić u mađarskoj Baranji, broji nešto više od 20 tisuća stanovnika. Uz Mađare najbrojniji su Nijemci, kojih je oko 3.500, te Hrvati, kojih ima oko 1.500. Mohač je primjer uspješnoga suživota različitih etničkih skupina.

- Mi smo mala općina s velikim srcem i izuzetno nam je zadovoljstvo biti partner s Mohačem, kazao je Pelicarić dodavši kako su prije nepune dvije godine potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu koja ih formalno obavezuje na suradnju u ostvarivanju zajedničkih interesa, prvenstveno na zajedničkim projektima koje financira Europska unija.

- Temeljni cilj ove Povelje je ostvarenje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na svim poljima te razvijanje i unaprjeđivanje međusobnih prijateljskih odnosa i to s posebnim naglaskom na suradnju na području gospodarstva, turizma, kulture, obrazovanja, športa, ističe Pelicarić.

Među brojnim mađarskim gradovima i selima koji su udomili hrvatske prognanike tijekom Domovinskog rata posebno treba spomenuti i Mohač, u kojemu je uz mnoštvo drugih potreba organizirana i redovita osnovnoškolska i srednjoškolska nastava za prognane učenike Hrvate i Mađare iz hrvatske Baranje.

- To je činjenica koju se nikada ne smije zaboraviti, zaključio je Zoran Pelicarić Peco.
 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/17022016/mohac-i-sv-filip-i-jakov-vezani-poveljom