"Moramo osigurati ljepotu i potencijale naše Općine"

Autor: Općina Sveti Filip i Jakov
Izvor fotografije: Općina Sveti Filip i Jakov
Objavljeno: 28.10.2014.

„Šume su jedno od najvažnijih prirodnih bogatstava Hrvatske, a i svijeta uopće. Nužne su promjene u ponašanju čovjeka prema šumama i okolišu. Mi, kao lokalna samouprava koja ima nalaz o mogućim štetnim utjecajima, ne želimo da se ovaj kukac širi dalje u naše zaleđe i u susjedne općine i gradove. Napravit će se sve što Ministarstvo poljoprivrede i operativni tim naloži. Bitno nam je da kampovi dobiju odgovarajuća stabla za zamjenu, jer sva posjećena stabla biti će nadomještena novim. Moramo budućim generacijama osigurati prirodnu ljepotu i gospodarske potencijale naše Općine. Hvala svim mještanima Općine Sveti Filip i Jakov na odličnoj suradnji i nadam se da će se ona nastaviti i dalje.“ Načelnik Zoran Pelicarić.

27. listopada 2014. započela je provedba fitosanitarnih mjera iskorjenjivanja i sprječavanja širenja azijske strizibube Anoplophora chinensis (Forster).

Akciju sječe stabala u Turnju pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov i Hrvatskim šumama, uz stručnu potporu Hrvatskoga centra za poljoprivredu hranu i selo - Zavoda za zaštitu bilja, pod nadzorom fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Posječena stabla će se nadomjestiti s novim koja nisu domaćin. 
Azijska strizibuba - Anoplophora chinensis prvi put je pronađena u vrtnom centru u Turnju 2007.
Zbog njene lakoće prilagodbe, nedostatka prirodnih neprijatelja i brzine širenja ova vrsta kukca opasnost je za naše šume, parkove, voćnjake i vrtove. 


Ako ste vidjeli kukca ili štete na stablu ili sumnjate na nazočnost potrebno je obavijestiti fitosanitarnu inspekciju Ministarstva poljoprivrede:

ZADAR 023 235 510 fitoinspekcija.zadar@mps.hr
SPLIT 021 338 283 fitoinspekcija.split@mps.hr