Od dosadašnjih 45 polaznika zaposlilo se 19

Objavljeno: 06.02.2016

Veliki uspjeh EU projekta "Centar za obuku Sv. Filip i Jakov", čiji je cilj obuka 50 nezaposlenih u svrhu taženja posla. Od dosadašnjih 45 polaznika čak 19 nezaposlenih osoba pronašlo je zaposlenje, obznanjeno je jučer na trećoj po redu konferenciji za novine održanoj u Općinskoj vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov.

Vrijednost projekta je 67.567 eura

- Pozivamo sve nezaposlene osobe na posljednji edukativni program koji započinje 10. veljače 2016. godine. Putni troškovi obuke za nezaposlene s područja koje obuhvaća LAG Laura, ali i šire kao i do sada bit će plaćeni, obznanio je voditelj projekta mag. oec. Darko Mikas, viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti u Općini Sv. Filip i Jakov.

Zanimljivo, usprkos svim problemima u Hrvatskoj i sve većem broju onih koji posao odlučuju potražiti u inozemstvu, za ovaj projekt izuzetno je veliki interes nezaposlenih iz Zadarske županije.

- Na posljednju edukativnu obuku 10. veljače dobrodošli su svi nezaposleni. Naime, usprkos činjenici da su granice sve otvorenije, život u inozemstvu ipak nije med i mlijeko. Velika većina nezaposlenih želi ostati, živjeti i raditi u svom rodnom kraju, u Hrvatskoj, govori Mikas.

Vrijednost projekta je 67.567 eura ili 510.000 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru IPA IV Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala", Grant shema "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja faza II". Osim Općine Sv. Filip i Jakovi, partneri u projektu su i općine Galovac i Pašman.

- Kako je nezaposlena jedna četvrtina mladih od ukupnog broja nezaposlenih u Zadarskoj županiji, cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti i poboljšanju uvjeta života nezaposlenih mladih ljudi iz ruralnih područja, kazala je Sandra Vukić, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekta u zadarskom Zavodu za zapošljavanje.

Specifični cilj je poboljšati lokalne kapacitete za obuku nezaposlenih u općim kompetencijama za traženje posla i kompetencija traženja posla u turizmu kroz implementaciju Centra za obuku Sv. Filip i Jakov u suradnji s općinama Galovac i Pašman, LAG-om Laura, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i poslodavcima.

Područje LAG-a Laura

- U ovom dobro poznatom vremenu i jedan zaposlen je zlata vrijedan, a kako ne bi bilo čak 19 od 45 polaznika obuke, kazao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Osim Darka Mikasa i projektne računovotkinje Mijovilke Barbaroša, koji su s još troje volontera cijelo vrijeme besplatno radili na edukativnom programu polaznika s područja LAG Laura koje pokriva gradove Benkovac i Biograd te 11 općina: Bibinje, Galovac, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Stankovci, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Tkon, jednogodišnje zaposlenje su našli Dragana Petrina, voditeljica Kluba za zapošljavanje, i Katica Duvnjak, prof. engleskog jezika.

- Velika je ovo pogodnost za žitelje otoka Pašmana i Općine Galovca gdje nema velike mogućnosti za zapošljavanje te su nezaposleni prisiljeni posao tražiti u okruženju. Ovom edukacijom izlazne spremni na otvoreno tržište rada što je na dosadašnjoj obuci i potvrđeno zapošljavanjem oko 40 polaznika, sukus je obraćanja načelnika Andre Magića i Marina Gulana.

Edukacijski program uključuje na hrvatskom i engleskom jeziku pisanje životopisa, simulacije procesa intervjuiranja za posao u specifičnim sektorima prema potrebama tržišta rada na ovom području kao što su turistički i nautički sektor.

- Na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava IPA IV Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala, komponenta "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja", Ministarstva socijalne politike i mladih pristiglo je oko 500 projekata, među njima i Općine Pašman. Međutim, za cijeli Republiku Hrvatsku je odobreno tek 17 od 500 projekata, potužio se otočki načelnik Magić.

Prijaviti se i saznati više informacija može se putem web stranice www.opcina-svfilipjakov.hr; e-maila: klubzazaposljavanje@gmail.com; telefona: 023/389-800; Kluba za zapošljavanje: Obala kralja Tomislava 16, 23207 Sv. Filip i Jakov.
 


http://www.zadarskilist.hr/clanci/06022016/od-dosadasnjih-45-polaznika-zaposlilo-se-19