Općina Sv. Filip i Jakov nastavlja izgradnju vrtića u Turnju

Objavljeno: 26.05.2020

Načelnik Zoran Pelicarić naveo je i da će se ovim projektom poboljšati kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov, što izravno utječe na zdrav i kvalitetan razvoj od najranije životne dobi te oslobađa radne kapacitete roditelja kao pružatelja roditeljske skrbi.

U Turnju se nastavlja provedba projekta Općine Sv. Filip i Jakov “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju”. Realizacijom predmetnog projekta stvoriti će se infrastrukturni preduvjeti za kvalitetno izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području.

“Uz poštivanje svih uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radovi na projektu “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” nastavljaju se svojim normalnim tijekom te bi negdje do rujna tj. početka nove školske godine trebali biti završeni. Vrijednost projekta je oko devet milijuna kuna, a od tog ukupnog iznosa oko dva i pol milijuna kuna spada na uređenje okoliša u blizini samog vrtića tj. na parking, dječje igralište, ograde te hortikulturu”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Izgradit će se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića i to rekonstruirano i opremljeno za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe. Također, uspostavit će se sustav odgojnih jedinica za 54 djece, jedna jedinica za djecu jasličke dobi (12 mjeseci do tri godine) odnono za 12 djece, jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (4-7 godina) za 22 djece i jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (3-7 god) odnosno za 20 djece.

Načelnik Zoran Pelicarić naveo je i da će se ovim projektom poboljšati kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov, što izravno utječe na zdrav i kvalitetan razvoj od najranije životne dobi te oslobađa radne kapacitete roditelja kao pružatelja roditeljske skrbi.

“Povećanje radnih kapaciteta roditelja utječe pozitivno na mogućnosti zapošljavanja te samozapošljavanja. Ujedno, uključivanjem u programe dječjeg vrtića, djeci se osiguravaju uvjeti za osobni razvoj i učenje te daljnje obrazovanje i osposobljavanje, rekao je Pelicarić.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancira projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

Na području Općine Sv. Filip i Jakov tako se i dalje nastavlja s realizacijom sufinanciranih projekata te se planira investirati u buduće projekte od društvenog i gospodarskog značaja za širu zajednicu.

“S obzirom na situaciju uzrokovanu virusom covid-19 te zbog toga i posljedičnu gospodarsku situaciju u cijeloj zemlji i svijetu, Općina Sv. Filip i Jakov nastavit će s realizacijom sufinanciranih i nestopiranih projekata te ćemo dati sve od sebe da kroz efikasan rad  zadržati financijsku stabilnost, ali da istovremeno razvijamo i ulažemo u sve ono što je potrebno da bi naši žitelji imali uvjete za ljepši i bolji život u našoj Općini”, zaključio je Pelicarić.