Put do povlačenja 15 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja

Objavljeno: 15.01.2016

- Na temelju strategije imamo mogućnost dobiti 15 milijuna kuna s kojima ćemo sufinancirati projekte u narednih pet godina za općine, poslovni sektor i udruge iz sektora lokalne infrastrukture, poljoprivrede i šumarstva, te ostalih nepoljoprivrednih djelatnosti, kazao je Čupić

U Općinskoj vijećnici Sv. Filipa i Jakova s ciljem što bolje izrade Lokalne razvojne strategije 2014.-2020. održan je radni sastanak LAG-a Laura s općinskim Odjelom za razvoj i društvene djelatnosti kojeg vodi viši stručni suradnik mag.oec. Darko Mikas.

- U ovaj dokument je potrebno uvrstiti što više projektnih ideja s područja općine, te sukladno tome odrediti ciljeve i prioritete kako bi se u sljedećih pet godina omogućilo što bolje povlačenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., istaknuo je Mikas, jedan od najvažnijih u pripremi općinskih projekata.

Na radnom sastanku nazočio je načelnik Zoran Pelicarić Peco, direktorica Turističke zajednice Klara Eškinja Glavan i drugi.

Temeljni dokument

- Razvojna strategija LAG-a Laura je temeljni dokument za utvrđivanje i provedbu gospodarskog i društvenog razvoja. Polazeći od razvojnih potreba, ali i mogućnosti LAG područja, ovom se strategijom utvrđuju vizija, strateški i posebni ciljevi i mjere, što predstavlja okvir i neophodnu osnovu za pripremu, financiranje i provedbu razvojnih projekata, koji su ključni pokretač promjena u gospodarstvu i društvu u cjelini, rekao je dipl.oec. Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.

Odobrena EU sredstva za izradu Lokalne razvojne strategije 2014.- 2020., koja se mora izraditi do kraja ožujka, a s kojom će se prijaviti na mjeru 19.2.,Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

- Na temelju strategije imamo mogućnost dobiti 15 milijuna kuna s kojima ćemo sufinancirati projekte u narednih pet godina za općine, poslovni sektor i udruge iz sektora lokalne infrastrukture, poljoprivrede i šumarstva, te ostalih nepoljoprivrednih djelatnosti, kazao je Čupić, dodajući kako se po pojedinom odobrenom projektu može dobiti maksimalno 100.000 eura, odnosno oko 760.000 kuna.

LAG Laura pokriva područje 13 jedinica lokalne uprave, gradove Benkovac i Biograd te 11 općina: Bibinje, Galovac, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Stankovci, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Tkon, dok su 24 člana iz poslovnog i civilnog sektora (OPG-ovi).

- Cilj izrade Strategije je utvrđivanje najznačajnijih snaga i prilika, definiranje razvojnih ciljeva, prioriteta i mjera razvoja područja obuhvaćenog LAG-om Laura, izrada baze projektnih ideja, izrada akcijskog i financijskog plana provedbe Strategije i rada LAG-a u narednom razdoblju, a sve u svrhu ukupnog i održivog razvoja LAG-a te poboljšanja ruralnih, životnih i radnih uvjeta, poručio je Čupić.

Ceste i plaže

Potom je Darko Mikas detaljno obrazlagao prioritetne projekte općinskog Odjela za razvoj i društvene djelatnosti, od kojih izdvajamo njih četiri.

Projekt rekonstrukcije i izgradnje nerazvrstane ceste Krč u Turnju procijenjen je na iznos 4.758.126,75 kuna. Zadarska županija je sa 40.000 kuna sufinancirala izradu glavnog projekta. Općina je riješila imovinskopravne odnose, ishođena je i građevinska dozvola.

- Infrastrukturu ceste u turističkoj zoni Krč, na površini od 37.000 metara četvornih, u šumi ispod igrališta NK Croatia, iz EU fondova će se financirati u iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok su obveze Općine 500.000 kuna, govori Mikas.

Uređenje plaže Morovička u Turnju i Iza banja u Sv. Filipu i Jakovu, procijenjeno je na iznos od 9.848.352,70 kuna. Višegodišnji projekt se u dvije faze aplicira na Ministarstvo turizma.

- Općina je za dokumentaciju glavne turanjske plaže Morovička, od Mula prema Sv. Filipu i Jakovu u dužini oko 250 metara, dobila 400.000 kuna. U ovoj godini ulažu se još dva milijuna kuna. Ministarstvo turizma je odobrilo jedan milijun kuna, a isti iznos ulaže i Općina, kaže Mikas.

Reciklažno dvorište će se raditi u Sv. Filipu i Jakovu na lokaciji zvanoj Iza Banovih bora. Projekt je procijenjen na 1,5 milijuna kuna. Već je kupljeno zemljište, gotova je i dokumentacija za koju je dobiveno 60.000 kuna.

- Investicija je s 80 posto ili 1.200.000 kuna osigurana preko fonda Europske unije, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Općina sudjeluje s 20 posto ili 30.000 kuna, pojašnjava Mikas.

Za sanaciju i obnovu Kale i trga u Sv. Filipu i Jakovu u izradi je projektna dokumentacija.
 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/15012016/put-do-povlacenja-15-milijuna-kuna-iz-programa-ruralnog-razvoja