Roditelji kupili sve proizvedno u školskom pogonu

Autor: Zadarski list
Izvor fotografije: Zadarski list
Objavljeno: 18.05.2014.

U okviru plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva Ministarstvo poduzetništva i obrta u suradnji s Obrazovnom grupom Zrinski iz Zagreba iniciralo je u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov trosatnu radionicu "Dječji tjedan poduzetništva". Filipjanska škola jedina je u Zadarskoj županiji gdje se u ovoj školskoj godini u provodi projekt "Poduzetništvo i osnovne škole".

- Ciljevi projekta su senzibiliziranje društva o potrebi učenja i poučavanja za poduzetništvo od najmlađih dana, stjecanje osnovnih poduzetničkih znanja i vještina učenika osnovnoškolske dobi temeljem sadržaja primjerenog uzrastu, određivanje i prikaz prihvatljivih metoda učenja i poučavanja te edukacija učitelja i nastavnika za primjenu aktivnih metoda učenja i poučavanja, kazao je Vjekoslav Rakamarić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, te nastavio:

- Program se provodi u osnovnim školama kao jednodnevna kreativna radionica u kojoj aktivno sudjeluju učenici od prvog do osmog razreda uz prezentaciju rezultata timskog rada, pojasnio je Rakamarić.

Pritom je dodao kako je jedna od aktivnosti ovog projekta i "Promocija i poticanje stvaranja poduzetničke kulture mladih".

- U poduzetničkim radionicama sudjeluje 60 učenika matične i područnih škola. Četri su skupine po 15 učenika i to 1.i 2., 3. i 4., 5. i 6., te 7. i 8. razred, objašnjava dipl. ing. Gordana Kurtov, ravnateljica škole, dodajući kako su u projekt uključeni i roditelji te predstavnici lokalne zajednice.

Izrađivao se nakit, suveniri i drugi prigodni predmeti.

- Djeca su upoznala čitav proizvodni ciklus i spoznali vrijednost rada i novca, podmirujući troškove, zbrajajući dobit te planirajući buduća ulaganja, naglasio je Vitomir Tafra, predsjednik Upravnog vijeća Obrazovne skupine Zrinski.

- Ako bismo poduzetništvo, kao jednu od ključnih kompetencija, u širem smislu definirali kao sposobnost pokretanja neke aktivnosti u svrhu postizanja željenog cilja, poduzetnike stvaramo od malih nogu, poručio je načelnik Zoran Pelicarić Peco, poznati filipjanski poduzetnik.

Sve četiri grupe učenika su u atriju škole predstavile svoje radove, nabrojile utrošeni materijal i vrijednost konačnog proizvoda. Roditelji su se "potukli" za radove svoje djece, suvenire, narukvice i ostalo. Sve proizvedeno je planulo za nekoliko minuta.

Na kraju je održana svečanost dodjela diploma svim sudionicima ovog izuzetno kreatiovnog poduzetničkog projekta.
 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/18052014/roditelji-kupili-sve-proizvedno-u-skolskom-pogonu