Sjećanje na Danijela Matu Mandića

Autor: Zadarski list
Izvor fotografije: Zadarski list
Objavljeno: 07.01.2014.

Tužnim zvucima zvona sa župne crkve Gospe od Karmela, misom zadušnicom, paljenjem svijeća i polaganjem svijeća na mjesnom groblju, mjestu pogibelji u zemuničkom zaseoku Smrdelj i na spomen obilježju kod crkve Kraljice mira, Kraljice Hrvata u centru Zemunika na dostojanstven način je odana počast hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću iz Turnja koji je poginuo prije 22 godine, 5. siječnja 1992.

Danijelu, pripadniku 134. brigade Hrvatske vojske došli su se pokloniti obitelj, među njima i pet godina stariji brat, "Kanađanin" Elvis s kćeri Nadijom Mandić, rodbina, suborci i mještani Turnja.

Pedesetak Turanjaca je došlo, pridružili su im se i zemunički načelnik Ivica Šarić, bivši načelnik Josip Marušić i predsjednik UHDDR-a Zemunik Drago Alvir, te Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije i Ivica Kapetanović, predsjednik zadarske Udruge specijalne policije Poskoci i drugi. Među njima i filipjanski načelnik Zoran Pelicarić Peco i donačelnik Marin Katuša.

- Vrijednosti Domovinskog rata i sjećanje na one koji su umjesto kolebljivosti odabrali odlučnost i spremno žrtvovali vlastiti život za našu slobodu, naša su obveza, jer je naša povijest puna tragičnih nastojanja da ostanemo svoji na svome. Život u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj ponajprije dugujemo nesebičnosti i požrtvovnosti mnogih hrvatskih branitelja koji nisu žalili dati vlastite živote plemenito braneći domovinu i vrijednosti slobodnog svijeta. Upravo njima i njihovim obiteljima dugujemo najviše, poručio je Zoran Pelicarić Peco.
 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/07012014/sjecanje-na-danijela-matu-mandica