Suradnjom Crvenog križa Biograd i Općine Sv. Filip i Jakov sagrađen novi dom za obitelj Persola

Autor: BNM Portal
Izvor fotografije: BNM Portal
Objavljeno: 15.08.2019.

Humanitarna akcija “Pružimo toplinu doma obitelji Persola” organizirala se s ciljem osiguranja minimalnih uvjeta za život obitelji Persola. Cilj akcije bio je izgradnja, adaptacija i legalizacija stambenog objekta.

 

Na svečanoj sjednici Općine Sv. Filip i Jakov održanoj u četvrtak u Villi Donat u Sv. Filipu i Jakovu, Franka Troskot, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, preuzela je ključeve kuće za obitelj 78-godišnjeg Branka i Danice Persola iz Sikova, obnovljenu u humanitarnoj akciji »Pružimo toplinu doma obitelji Persola« koja se provodila u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov.

Obitelj Persola broji 4 člana od kojih su roditelji Branko i Danica rođeni 1940. te dva odrasla sina s poteškoćama i invaliditetom. Obitelj živi u mjestu Sikovo u kućerku i bez nekih osnovnih uvjeta za život. Međutim, suradnjom Crvenog križa i Općine Sv. Filip i Jakov te donacijama raznih ustanova i nesebičnim radom brojnih volontera, ovim projektom i humanitarnom akcijom uspjelo se napraviti i osposobiti novi objekt za stanovanje obitelji koji se nalazi nedaleko od trenutnog im prebivališta. Već prije je u suradnji sa Općinom Sv.Filip i Jakov napravljena crna jama, a Centar za socijalnu skrb Biograd  osigurao je određena sredstva s kojima se izolirao krov (ploča), a nedavno su i napravljeni svi unutarnji radovi (žbukanje, postavljanje podloge za podove, postavljanje pločica, uređenje sanitarnog čvora, te ostali radovi koji su potrebni za uređenje interijera).

U svom govoru na svečanoj sjednici Općine gdje su službeno preuzeti ključevi od novouređenog objekta, načelnik Zoran Pelicarić osvrnuo se na socijalne projekte i aktivnosti i pritom spomenuo i suradnju s Crvenim križem na ovom projektu:

“Općina brine za žitelje od najranije dobi pa tako isplaćujemo naknade za novorođenu djecu, sufinanciramo rad jaslica, vrtića, a ove godine krećemo i sa izgradnjom novog vrtića u Turnju. Isto tako, sufinanciramo infrastrukturu matične i područnih škola, sufinanciramo stipendije svim redovnim studentima, a posebno smo ponosni što smo poslije niza godina završili izgradnju nove kuće za obitelj Branka i Danice Persola, u suradnji sa Crvenim križem Biograd”, kazao je Pelicarić.

 

Humanitarna akcija se provodila i skupa sa sudionicima projekta „ZAŽELI – SV. FILIP I JAKOV“ kojeg je ova općina prva počela provoditi u Zadarskoj županiji, te koji ima za cilj povećati socijalnu uključenost i razinu kvalitete života 16 osoba kojima je potrebna pomoć u kući, zaposlenjem 4 teže zapošljivih žena koje korisnicima pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. “Zaželi – Sveti Filip i Jakov“ provodi se na području cijele općine Sveti Filip i Jakov koja ima 4.606 stanovnika naseljena u 7 naselja (D. Raštane, G. Raštane, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na moru, Sv. Filip i Jakov i Babac), a svojim korisnicima, tj. osobama kojima je potrebna dnevna skrb i društvena aktivnost, omogućuje  jednostavnije, zdravije i sretnije življenje.