U filipjanskom Centru za rehabilitaciju živjet će volonteri iz cijeloga svijeta

Objavljeno: 27.07.2015

U organizaciji Volonterskog centra Zadar, Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov i Volonterskog centra Zagreb u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov će se od 1. do 10. rujna organizirati Međunarodni volonterski kamp "Deeds and Needs" ("Djela i potrebe".)

U kampu se planira ugostiti osam volontera iz raznih krajeva svijeta koji će zajedno s lokalnim volonterima boraviti u Centru za rehabilitaciju, ustanovi socijalne skrbi koja u okviru stalnog, tjednog i privremenog smještaja, skrbi o osobama s umjerenim, težim i teškim intelektualnim te pridruženim, često višestrukim teškoćama.

Kako doznajemo u zadarskom Volonterskom centru, cilj ovoga kampa je poticanje šire javnosti na objektivan odnos i prihvaćanje osoba s intelektualnim teškoćama.
- Zadaci volontera bit će uređenje okoliša centra, ličenje i čišćenje prostorija i ostale aktivnosti u koje će se nastojati, koliko god to bude moguće, uključiti i korisnike Centra, kojih je 95 u dobi od 9 do 70 godina, te s različitim funkcionalnim sposobnostima, kaže voditelj Volonterskog centra Zadar Josip Vidov, navodeći i kako će volonteri u slobodno vrijeme imati prigodu družiti se s korisnicima Centra, te upoznati svakodnevicu i potrebe osoba s intelektualnim teškoćama i ostalim oštećenjima.
U studijskom dijelu kampa volonteri će se također upoznati s radom Centra za rehabilitaciju i programima koje centar provodi s ciljem podizanja kvalitete življenja svakog korisnika, prema njegovim potrebama, sposobnostima i željama. Volonteri će se isto tako upoznati i s radom Volonterskog centra Zadar, te razvojem i ulogom volonterstva u Zadru i u Hrvatskoj.

Kroz deset dana zajedničkog boravka, volonteri će imati priliku i za međusobno upoznavanje i izmijenu iskustava o lokalnim i tradicijskim običajima krajeva iz kojih dolaze.
Za deset dana volontiranja u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov zadarski Volonterski centar traži dva volontera/volonterke, a svi zainteresirani mogu se javiti na mail adresu: info@vczd.org