U PRORAČUNU: Prirez od 10 posto i manje plaće u javnim ustanovama, ali i nastavak ulaganja u razvojne projekte

Autor: Zadarski list
Izvor fotografije: Zadarski list
Objavljeno: 14.01.2015.

Općina Sv. Filip i Jakov ima oko 4.500 stanovnika u šest naselja smještenih duž obale i u zaobalju: Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar, Sikovo, Raštane Donje i Raštane Gornje. Prije 10 godina općinski proračun iznosio je 8,8 milijuna kuna, dok je ovogodišnji dvostruko veći, odnosno 17,5 milijuna kuna.

- Unatoč općepoznatoj krizi proračun je realan, razvojan i transparentan, nadasve socijalan, kaže načelnik Zoran Pelicarić Peco.

Pritom je naglasio kako je proračun ostvariv, iako ih čeka izuzetno duga i teška godina.

- Općinski tim i sve općinske službe moraju dati maksimum truda, rada i znoja kako bismo izbjegli, ne daj Bože, drastične zaokrete i rezove. Naime, zbog izmjena poreznih zakona u općinsku blagajnu ući će manje oko 2,1 milijun kuna, obznanio je filipjanski načelnik.

Izmjene poreza na dohodak iz blagajne će im uzeti oko 600.000 kuna dok će ih učinci uvođenja PDV-a na zemljište i ukidanja 5 posto poreza na promet nekretnina koštati preko 1,5 milijun kuna.

- Uspjeli smo održati stabilnim općinski proračun i povećati prihode te je po prvi put smanjen općinski dug za 1,5 milijun i sad iznosi 4,5 milijuna kuna, rekao je Pelicarić te obznanio kako su, među ostalim, održali i obećanje dano vatrogascima na nedavnoj godišnjoj skupštini DVD-a. Za proteklu godinu isplaćeno im je 200.000 kuna, dok je za ovu godinu osigurano 300.000 kuna za njihov rad.

Ipak nije sve idealno, jer Djed Božićnjak prošle je godine, umjesto blagdanskih darova Filipjancima u novoj 2015. godini donio nove namete, prirez na dohodak u visini od 10 posto, dok se za 42 korisnika općinskog proračuna za 5 posto smanjuje plaća.

- Zahvaljujući novim poreznim pravilima, to jest, povećanju neoporezivog dijela plaće, zaposlene i umirovljenike očekuje povišica. Međutim taj dobitak podijelit će s lokalnom jedinicom. Naime, plaće i mirovine recimo neće biti veće za 100 kuna, već za 80 kuna. Ovih 20 kuna ostat će u općinskoj blagajni, navodi Pelicarić te nastavlja:

- Navedenim primjerom je objašnjeno kako prirez nije porez ni na bruto ni na neto plaću, njegova je osnovica porez na dohodak. Uvođenjem prireza u općinsku blagajnu ući će oko 300.000 kuna, najavio je.

Istovremeno, točno 42 djelatnika zaposlenih u javnim ustanovama (17 u Dječjem vrtiću Cvit, 12 u Općinskoj upravi, 13 namještenika-komunalaca), imat će plaću manju za 5 posto.

- I na smanjenju plaća uštedjet ćemo oko 300.000 kuna, govori Pelicarić dodajući kako se smanjenje plaća ne odnosi na 5 djelatnika na stručnom osposobljavanju i jednog djelatnika u programu "za zajednicu", kaže, vrijednog i radišnog Niku Pirovića Turanjca.

Punjenje proračuna ovisi od prihoda od poreza u iznosu od 5,4 milijuna kuna (prirez i porez na dohodak 3,5 milijuna kuna, imovinu 1,4 milijuna kuna, robe i usluge 500.000 kuna), EU i državnog proračuna 1,2 milijuna kuna, imovine 2,1 milijuna kuna, prihoda po posebnim propisima 2 milijuna kuna, komunalnog doprinosa od naknade 3,3 milijuna kuna, po posebnim propisima 450.00 kuna, od prodaje materijalne imovine i građevinskih objekata 2,4 milijuna kuna.
 


http://www.zadarskilist.hr/clanci/10012015/u-proracunu-prirez-od-10-posto-i-manje-place-u-javnim-ustanovama-ali-i-nastavak-ulaganja-u-razvojne-projekte