U Sv. Filip i Jakovu održan 5. Fjaka film festival

Objavljeno: 11.05.2022

Jedini horor film festival u Hrvatskoj opet se vratio te je i ove godine za sve ljubitelje strave i užasa te filmske umjetnosti pripremio prave filmske poslastice, a i jedan novitet ; po prvi put na festivalu održao se koncert i to kultnog zagrebačkog garage rock benda Erotic Biljan and His Heretics


U organizaciji udruge “Super 8“, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, ovaj vikend 6. i 7. svibnja u prostorijama kina u Sv. Filip i Jakovu, održao se 5. Fjaka Film Festival, gdje su svi filmoljupci, ljubitelji strave i užasa i dobre svirke imali priliku uživati u klasicima horor žanra i filmske umjetnosti, za koje rijetko postoji prilika da se pogledaju na velikom platnu.

Osim klasika žanra poput filmova Alien i Forbidden Planet, svi posjetitelji imali su priliku pogledati i sci-fi prvijenac Le voyage dans la lune snimljen 1902. godine. Jednostavna je to priča o grupi astronauta koja odluči poletjeti na Mjesec te koja vrvi filmaškim tehnikama po kojima je redatelj Georges Melies ostao zapamćen u povijesti filma, a scena letjelice u oku mjeseca postala je jedna od najprepoznatljivijih scena nijemog filma.

“Filmski festivali danas su relevantni jer povezuju umjetnost vizualnog, kojim smo u potpunosti izloženi na svim razinama života te poticanje socijalizacije i kohezije društva i zajednice, u razdoblju kada se naglašava individualnost i kada dolazi do sve veće otuđenosti pojedinaca. Nakon dosadašnjih vanjskih projekcija, ovogodišnji festival se po drugi put održao u novouređenom prostoru kina u Sv. Filip i Jakovu“, napominju Vedran Eškinja i Roko Vodopija, organizatori festivala te dodaju:

“Svake godine Fjaka Film Festival je zamišljen kao tematski festival te kroz filmske klasike i našeg ovogodišnjeg predavača nastoji publici priuštiti ne samo vizualni podražaj i zabavu, nego pokušava potaknuti neki oblik promišljanja o temama kojima su filmovi suptilno prožeti“.

Istraživanje svemira kao aktualna tema

Fjaka Film Festival nastao je proteklih godina, od strane male skupine lokalnih entuzijasta i filmofila, čija je želja bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti, ali i revitalizirati običaj odlaska u kino, kao relevantan društveni trenutak. U ovogodišnjem izdanju, Fjaka Film Festival kao jedini horor film festival u Hrvatskoj bavio se stoljećima starom ljudskom težnjom da promatra, razumije i osvoji svemir.

“Od samog početka umjetnosti, preko SF žanra u teoriji, i svemirske utrke druge polovine dvadesetog stoljeća u praksi, pa sve do aktualne komercijalizacije svemirskih letova, pogled čovječanstva uprt je u zvijezde. Ove teme nisu nikad u povijesti kinematografije bile tako aktualne kao danas, kad su se u istraživanje (i potencijalno koloniziranje) svemira uključile privatne tvrtke na čelu s Elonom Muskom i njegovim SpaceX projektom”, napominju filmski entuzijasti iz Fjake Film Festivala.

Kroz ovogodišnji izbor filmova festival se tako dotaknuo samo nekoliko, od nebrojeno mnogo, scenarija što i kako može poći po zlu kad se čovjek otisne među zvijezde.

“Razni oblici ubojitih vrsta, problemi s tehnologijom i na kraju sama ljudska priroda samo su neki od razloga zbog kojih i najpomnije planirana misija može završiti tragično a ovogodišnji program se fokusirao upravo na takve teme“, govore organizatori.

Svi posjetitelji su imali i priliku uživati i u svirci benda Erotic Biljan and His Heretics. Bend koji iza sebe ima tri albuma i mnogo odsviranih koncerata i proputovanih kilometara, a filipjanskoj publici je pružio još jedan glasan koncert, a njihovi garage/rock/punk zvukovi izvrsno su se naslonili na vizualni sadržaj ovog filmskog festivala.