U Sv. Filip i Jakovu uskoro otvorenje knjižnice s naslovima starim skoro dvjesto godina

Objavljeno: 27.01.2021

,

Nakon otvorenja “tinela” u sklopu kina u Sv. Filip i Jakovu koji je postao neka vrsta multimedijalnog kulturnog prostora, čini se da će Sv. Filip i Jakov uskoro dobiti još jedan sličan prostor; svoju prvu javnu knjižnicu koja će svojim sadržajem nuditi pregršt naslova različite stručne literature, kolekcionarskih primjeraka ali i autora domaće i strane književnosti. Inicijativa je to koja je pokrenuta od strane udruge “Stara škola” i predsjednika udruge Ivice Eškinje Lantane te dvije entuzijastične umirovljene učiteljice; Katice Eškinje i Mihovilke Prtenjača, koje već neumorno nekoliko godina pažljivo rade na prikupljanju i arhiviranju raznih naslova za koje smatraju da ih je vrijedno sačuvati za buduće naraštaje te arhivirati u jednoj prostoriji kao što je javna knjižnica.

Inspiracija za jedan ovakav projekt rodila se prikupljanjem knjiga koje je počelo još prije šest godina otkrivanjem velike i relativno dobro očuvane biblioteke koja se sve ove godine nalazila u jednoj kući u staroj jezgri u Sv. Filip i Jakovu.

“Biblioteka čiji naslovi potječu još iz prijelaza iz 19. u 20. stoljeće je nekoć pripadala tada uglednom inkelektualcu i svećeniku don Ivanu Eškinji i njegovoj braći; profesoru biologije i kemije Tomažinu Eškinji i trgovcu Anti Eškinji koji je bio oženjen za šijoru Venku, koja je nakon njihove smrti uredno arhivirala te sačuvala kompletnu biblioteku koja sadrži preko 300 naslova iz područja prirodnih znanosti poput kemije, biologije fizike, matematike, ali i vrijednih i rijetkih te kolekcionarskih izdanja poput talijanskih leksikona iz 1841. i 1886. godine i izdanja Biblije na hebrejskom jeziku iz 1909. godine”, rekla je Katica Eškinja, umirovljena učiteljica hrvatskog jezika te nekadašnja ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov. Upravo ta tri naslova ujedno čine i najstarije očuvane primjerke ove biblioteke koje će se jednog dana naći u ovoj knjižnici. U biblioteci su pronađeni i brojni crkveni zapisi i knjige koji su predani župnom uredu na čuvanje.

Osim starih riječnika, leksikona, spomenute Biblije te knjiga iz područja prirodnih znanosti, stara biblioteka u manjem obujmu sadrži i naslove iz drugih različitih sfera života. Jedan od zanimljivijih takvih primjeraka je i knjiga iz sredine 19. stoljeća pod nazivom “Kućni savjeti” u kojoj se čak nalaze preporuke na koji način sastaviti dobro ljubavno pismo ili bračnu ponudu te kako se primjereno ponašati tokom bračnog odnosa u različitim životnim situacijama.

“Navedeni primjerci dakako više predstavljaju kolekcionarske primjerke ali ujedno mogu budućem čitatelju ponuditi uvid u nekadašnji konceptualni način predstavljanje jedne knjige te mu otkriti brojne zapise o načinu života i razmišljanja književnika, znanstvenika i intelektualaca koji su djelovali i stvarali prije više od sto godina. Ujedno, cjelokupna očuvana biblioteka dobar je pokazatelj da je u Sv. Filip i Jakovu još u početku njegovog kulturnog i gospodarskog razvitka među njegovim mještanima postojala jedna kultura čitanja, prikupljanja i razmjena knjiga”, govori Mihovilka Prtenjača. Dodaje da tome u prilog govore i brojni pronađeni primjerci na kojima se jasno vide obilježja nekog oblika tadašnje pretplate na stručna izdanja iz prirodnih znanosti te koji su pronađeni još uvijek zapakirani.

“U knjižnici će se osim starih primjeraka iz biblioteke don Ivana Eškine i njegove braće naći i brojni prikupljeni i iz različitih izvora donirani romani domaćih i stranih autora, zbirke pripovjetki i poezije, basne, dječja književnost te razne enciklopedije i knjige iz područja umjetnosti, religije, glazbe, povijesti, filozofije i zemljopisa itd.”, rekao je Ivica Eškinja Lantana, predsjednik udruge “Stara škola”.

Otvorenje knjižnice koja će ujedno biti i čitaonica i koja će najvjerojatnije raditi nekoliko puta tjedno, planirano je otprilike pred ovo ljeto. Svi prikupljeni naslovi će biti uredno složeni po kategorijama na ormarima i policama koje je kupila Općina Sv. Filip i Jakov, a u planu je i objavljivanje popisa svih knjiga na budućoj službenoj web stranici knjižnice. Također, svi koji imaju knjige koje bi htjeli donirati mogu ih ostaviti u “Staroj školi” gdje će zasigurno pronaći svoje mjesto u ovoj simpatičnoj budućoj knjižnici.