Učenici OŠ Sveti Filip i Jakov sudjelovali u akciji sadnje drveća

Autor: BNM Portal
Izvor fotografije: BNM Portal
Objavljeno: 25.10.2019.

Akcija sadnje stabala nazvana “Zasadi drvo, ne budi panj” traje tri dana, 25., 26. i 27. listopada a pokretači ove inicijative kažu kako je “svako posađeno drvo značajno, a zajedno možemo napraviti puno!

Danas su vrijedni učenici OŠ Sveti Filip i Jakov sa svojim učiteljima posadili 300 sadnica crnike, pinije i alepskog bora kraj reciklažnog dvorišta u Sv. Filipu i Jakovu, u sklopu akcije Kolektivna sadnja drveća koja se ovih dana provodi u cijeloj RH. Za nabavku sadnica su se pobrinule Hrvatske šume, a općina Sv. Filip Jakov učenike je podržala u želji da na mjestu dojučerašnjeg odlagališta otpada nikne zelena šuma.

Akcija sadnje stabala nazvana “Zasadi drvo, ne budi panj” traje tri dana, 25., 26. i 27. listopada a pokretači ove inicijative kažu kako je “svako posađeno drvo značajno, a zajedno možemo napraviti puno!

Građanska inicijativa pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Kao građanska inicijativa ne sudjeluje u pravnom i financijskom prometu, no ipak samim sudjelovanjem u akciji dužni su djelovati u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te podsjećaju da se građani educiraju i dobro pripreme prije sadnje. U slobodnoj sadnji poželjno je saditi autohtone vrste kao i voćke te medonosne sadnice – ističu pokretači inicijative pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj”.

Željka Jurlina iz udruge Eko – Zadar naglašava kako je ovo samo jedan segment općeg zajedničkog istupa udruga sa “zelenim” predznakom :

Prošle godine smo u području oko Turnja posadili oko 1000 mladica pinije čime je oporavljeno opožareno područje a ove godine će biti obnovljeno područje oko Kistanja. U Diklu konkretno planiramo čišćenje punktova divljih odlagališta jer smo dosad već primili puno prijava za intervenciju.”

Inicijativu je putem Facebook grupe nedavno pokrenula Varaždinka Mateja Anđelina Kramar te je u kratkom roku privukla veliki broj zainteresiranih sudionika, tako da je ubrzo okupila oko 20.000 članova, čiji broj neprestano raste. Među članovima grupe su i neki hrvatski gradovi koji su se uključili u ovu akciju.

Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da bilo samostalno, bilo u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Stabla poboljšavaju našu kvalitetu života na brojne načine:

– pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima (tzv. toplinskih otoka)

– pročišćavaju zrak i procesom fotosinteze proizvode kisik

– „spremaju“ ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena

– pomažu nam štedjeti energiju za rashlađivanje domova i poslovnih prostora tijekom ljetnih mjeseci

– smanjuju količinu slivnih voda i sprječavaju eroziju tla tijekom obilnih padalina

– smanjuju isparavanje vode sa travnatih površina i ujedno doprinose većoj vlažnosti zraka

– smanjuju količinu buke

– smanjuju brzinu vjetra

– pružaju zaštitu od UV-B zraka

– privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje, što doprinosi povećanju bioraznolikosti

– doprinose ljepoti urbanih krajolika i pružaju ugodniji izgled naseljenim područjima tijekom cijele godine

– pružaju ugodna mjesta za igru i druženje svim generacijama

– smanjuju stres, doprinose smanjenju krvnog tlaka, utječu na bolji rad mozga, potiču nas na fizičku aktivnost i druženje

– povezuju zajednicu kroz akcije sadnje i brige za posađene sadnice

– povećavaju povezanost djece i odraslih sa prirodom koji ih okružuje

– uče nas nesebičnosti kada sadimo i brinemo se za stabla koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas.

“Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele”, ističu organizatori inicijative.